De optie van een fulltime Indycar-programma ligt weer op tafel op het McLaren-hoofdkwartier in Woking. Na het mislukte Amerikaanse avontuur eerder dit jaar moest McLaren daar even niet aan denken, maar volgens CEO Zak Brown lijkt fulltime gaan nu juist een logischer optie dan alleen de Indy 500 als one-off doen.

De afgelopen drie jaar trok McLaren twee keer naar de Indianapolis Motor Speedway voor de 500-mijlsrace op de befaamde Brickyard. In 2017, in samenwerking met Andretti Autosport, imponeerde het op ‘Indy’ en leek McLaren-coureur annex -uithangbord Fernando Alonso tot zijn uitvalbeurt aanspraak te maken op de zege.

In mei dit jaar keerde McLaren er zonder Andretti, maar met wat hulp van Carlin, samen met Alonso terug. Dat liep echter uit op een mislukking: wat mis kon gaan, ging mis, en nadat Alonso zich niet kwalificeerde en McLaren met het schaamrood op de kaken huiswaarts trok, erkende Brown dat het project niet goed gemanaged was.

Alonso kwalificeerde zich in 2019 niet voor de Indy 500.

Alle ambities voor een fulltime Indycar-programma, waar McLaren zelfs ruim voor 2019 al op gezinspeeld had, konden daarmee de koelkast in.

Brown noemde een dergelijk project ‘zeer onwaarschijnlijk’, ondanks dat een one-off terugkeer naar de Brickyard in 2020 wel een optie bleef.

Lees ook: ‘Zeer onwaarschijnlijk’ dat McLaren in 2020 fulltime in Indycar gaat racen

Inmiddels zijn Brown en McLaren echter bijgedraaid, zo valt op te maken uit Browns uitspraken tegenover Racer.com. “Onze redenen om terug te gaan naar ‘Indy’ zijn nog hetzelfde”, doelt hij op hoe commercieel interessant het is voor McLaren om te racen in Noord-Amerika, wat een belangrijke markt is voor de sportauto-tak. “Als we terug zouden gaan, zouden we het echter anders doen en zouden we eerder naar een fulltime-programma neigen dan weer een one-off doen.”

McLaren-topman Brown.

“Het is in elk geval gebleken dat zo goed als in je eentje proberen alleen de Indy 500 te doen, een flinke opgave is”, kan Brown niet ontkennen. Volgens de Amerikaan wordt dan ook ‘actief gekeken’ naar wat de beste manier is voor McLaren om terug te keren in de Indycar-klasse.

Of Alonso weer de coureur is om wie McLaren verdere Indycar-avonturen kan bouwen, vindt Brown op het moment lastig te zeggen. “Maar ik zou het in elk geval geweldig vinden als hij het zou willen doen.” Mocht McLaren zich inderdaad (naast de Formule 1) op de Indycars storten en Alonso – in tegenstelling tot wat hij eerder heeft verklaard – interesse hebben in een heel seizoen, dan staat hij volgens Brown ‘natuurlijk bovenaan het lijstje’.

Lees ook: McLaren: ‘Alonso is vrij om andere mogelijkheden na te jagen, maar blijft bij de familie’