Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport staat het team van McLaren voor een keuze: doorgaan met de huidige motorleverancier Mercedes of per 2014 of 2015 overstappen naar oude bekende Honda.

Auto, Motor und Sport bericht op haar website dat McLaren, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niet contractueel verplicht is om in 2014 en 2015 door te gaan met Mercedes.

McLaren heeft – zo stelt de Duitse publicatie – weliswaar een principe-overeenkomst met Mercedes die de Duitsers er tot en met 2015 toe verplicht motoren te leveren als McLaren daarom vraagt en ervoor betaald, maar zou er ook voor kunnen kiezen over te stappen.

De vraag is dan echter per wanneer McLaren de overstap naar Honda, dat volgens berichtgeving in zowel de Duitse als Britse pers het enige realistische alternatief voor Mercedes is, kan en wil maken.

Auto, Motor und Sport meldt dat er weliswaar al Honda-ingenieurs op de McLaren-fabriek rondlopen, maar dat 2014 – het jaar waarin de nieuwe V6-motore hun intrede doen – mogelijk toch te vroeg komt voor de Japanners. Dit onder meer omdat het ‘groene licht nog niet definitief is gegeven’ door de grote bazen van het merk.

Voor McLaren zou het verlengen van de deal met Mercedes voor één jaar uiteraard uitkomst kunnen bieden, maar Mercedes zou hier niet happig op zijn. Mercedes vreest namelijk dat de nieuwe V6-technologie in dat geval in handen van Honda zal komen te vallen, waardoor Honda daar vervolgens in 2015 haar voordeel mee kan doen.

Hoe en wanneer er duidelijkheid verwacht kan worden, is nog maar de vraag, ondanks dat Auto, Motor und Sport bericht dat de knoop ‘de komende dagen’ doorgehakt dient te worden om de techneuten van McLaren (en mogelijk Honda) duidelijkheid te geven.

Speculatie over een terugkeer van Honda als motorleverancier in de Formule 1 is niets nieuws, waarbij McLaren ook geregeld als partner van het Japanse concern is aangehaald. McLaren heeft al deze geruchten de laatste jaren echter steevast weersproken.