*

McLaren vreesde met Honda voor uittocht personeel

Daan de Geus

Daan de Geus

14 december 2017 10:36

McLaren vreesde met Honda voor uittocht personeel
Sutton Images

Doorgaan met Honda zou voor McLaren mogelijk tot een uittocht van personeel hebben geleid en het team hebben ontwricht. Dat verklaart teambaas Eric Boullier.

Het uitblijven van succes en gebrek aan uitzicht op verbetering was voor McLaren reden de samenwerking met Honda na drie jaar te beëindigen. “Het kon zo niet verder”, verklaart Boullier nog maar eens in interview met Formula1.com, waarbij hij aangeeft dat hij als teambaas bang was voor de gevolgen voor nóg een slecht jaar met Honda. “Het gevaar bestond veel goed personeel te verliezen.”

“We hebben namelijk een vrij nieuw team”, zegt hij over McLarens technische team. “We hebben dat de afgelopen drie jaar opnieuw opgezet. We hebben nieuwe mensen binnengehaald. Hele goede nieuwe mensen. Competitieve mensen, die het gewend zijn om te winnen – en we liepen gevaar ze weer kwijt te raken”, legt Boullier uit.

McLaren-teambaas Boullier.

“Dat is dan ook de boodschap waar ik begin 2017 mee naar het bestuur ben gestapt”, zegt hij over hoe McLaren na de rampzalig verlopen wintertests van 2017 gelijk begon te kijken of het de relatie met Honda moest stopzetten, en hoe. McLaren en Honda kondigden medio september uiteindelijk aan na het seizoen uit elkaar te gaan.

Het was een moeilijke beslissing, volgens Boullier: “Zoals elke grote beslissing.” Hij vond het ook jammer, maar op het eind was het een zakelijke en sportieve beslissing, met McLaren dat vanaf 2018 met Renault-motoren zal rijden.

McLaren heeft daar uiteraard vertrouwen in, ook omdat het overtuigd is van de kwaliteiten van haar chassis. Tel erbij op dat McLaren er dus in is geslaagd het personeel dat het de afgelopen drie jaar heeft gestrikt te behouden, en het is volgens Boullier vol goede moed. “We hebben drie jaar pijn geleden, maar niemand is vertrokken. Iedereen is het erover eens dat McLaren weer zal winnen.”