Mercedes-teambaas Toto Wolff sluit niet uit dat een rivaal in 2017, als de regels veranderen, een zilveren kogel vindt om Mercedes’ monsterlijke dominantie te beëindigen.

De regels gaan op de schop voor 2017 en dat betekent volgens Wolff dat er een kans ligt voor teams om ‘met iets heel bijzonders’ te komen. “Ik zeg meestal dat er geen wondermiddelen, geen zilveren kogels, bestaan in de Formule 1, maar in 2009 hebben we wel degelijk gezien dat die er zijn”, zegt hij tegen Autosport.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 15 May 2016 - Toto Wolff (GER) Mercedes AMG F1 Shareholder and Executive Director on the grid.

Wolff vreest zilveren kogels van Mercedes’ rivalen.

“Brawn GP kwam toen, ook tegelijkertijd met een regelwijziging, met iets dat niemand anders net zo goed voor elkaar wist te krijgen”, verwijst Wolff naar de zogenaamde ‘dubbeldeks diffusor’ die dat jaar een grote impact had op de verschillen in performance tussen de teams, ten faveure van Brawn GP.

“Je moet dus erg oppassen dat je de slag niet mist met één bepaald onderdeel”, benadrukt Wolff, die verder aangeeft dat de grote reglementswijzigingen voor 2017 niet te vergelijken zijn met de laatste, uit 2014. “Het wordt een compleet andere uitdaging. Toen ging het om de motoren, terwijl je nu de motor moet blijven verbeteren, maar er ook qua chassis veel verandert, met alle kansen en risico’s van dien.”

Mercedes profiteerde het meest van de reglementswijziging van 2014 en heeft de sport sindsdien gedomineerd. “Maar de geschiedenis leert ons dat er geen team is geweest dat haar dominantie ook na een regelwijziging heeft behouden”, weet Wolff. “Ons doel voor 2017 is dus ook zeer zeker om er wel in te slagen competitief te blijven.”