Lewis Hamilton kwam in de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore ruim zes tienden te kort voor pole en moet het met de vijfde startplek doen. De Engelsman had al gedacht dat het niet makkelijk zou worden, maar had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn.

“We wisten dat we het hier niet makkelijk zouden krijgen, want we hebben het hier de laatste jaren telkens lastig gehad”, vertelt de Mercedes-coureur. “Dat we zo ver achter zouden staan, had ik echter niet verwacht”, erkent Hamilton.

Vrijdag na de vrije trainingen stelde Hamilton nog dat Ferrari en Red Bull ‘niet buiten bereik’ waren. In de kwalificatie bleken ze dat dus wel. “Van Red Bull had ik dit al wel verwacht. Waar Ferrari de pace ineens vandaan haalde, weet ik echter niet.”

Een blik op de tijdenlijst is in Singapore ontnuchterend voor de Mercedes-coureurs, die er daar nog niet aan te pas komen.

“Ikzelf heb echter alles eruit gehaald en gegeven”, verklaart Hamilton, die weet dat hem vanaf P5 een lastige zondag wacht. “Normaal gesproken is het hier immers filerijden omdat inhalen hier zo moeilijk is. We moeten het dus van de start, strategie of een safety car hebben. Het wordt een lange dag.”

Bottas
Teamgenoot Valtteri Bottas eindigde de kwalificatie één plaatsje achter Hamilton, maar moest meer dan zes tienden toegeven op zijn Mercedes-collega – en 1.3 seconde op snelste man Sebastian Vettel.

“Dit gat is zeker een verrassing. Het is te groot voor ons”, draait hij er ten overstaan van Sky Sports F1 niet omheen. “Twee weken geleden in Monza stonden we er nog heel goed op, maar hier is het worstelen geblazen voor ons. Dat onderstreept maar weer dat we op dit soort circuits nog downforce en mechanische grip missen. Dat blijft dus iets om aan te werken.”

“We hebben dit weekend ook van alles geprobeerd qua set-up. Meer en extremer dan normaal, omdat we te veel snelheid missen. Voor de kwalificatie hebben we ook weer dingen veranderd, maar ik weet niet of we daar goed aan hebben gedaan.”

“De race is zondag, maar de auto is niet snel genoeg voor het podium. Als we verder alles goed doen, op alle andere vlakken, zit het er misschien toch nog in”, blijft Bottas hopen, al lijkt dat op basis van hoe hij het zegt tegen beter weten in.