“De auto voelt beter aan dan in Maleisië.” Dat zeggen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in koor na de eerste dag in Japan.

Mercedes had het een week geleden moeilijk in Maleisië, ondanks dat Hamilton er pole pakte en als tweede finishte in de race. De nukkige W08-bolide was maar moeilijk in het juiste raamwerk te krijgen op Sepang, maar op Suzuka gaat het dus beter.

“Ik ben blij dat de eerste training droog was”, vertelt Hamilton over de sessie waarin Mercedes dus het nodige te evalueren had. De tweede sessie verregende, maar Hamilton reed alsnog vier rondjes – en de snelste tijd. “Het was belangrijk dat te doen, om te zien hoe de baan erbij lag en de auto het deed.”

“In Maleisië voelde de auto namelijk niet goed op een natte baan”, memoreert Hamilton, volgens wie de W08 ook op een droog Suzuka een stuk beter voor de dag kwam dan Sepang. “De auto voelde in de eerste sessie ook veel beter aan dan in Maleisië”, zegt Hamilton, die daarin tweede was. “Hij voelt weer als normaal, dus ik ben er klaar voor.”

Teamgenoot Bottas worstelde in Maleisië nog meer dan Hamilton en stelt zich nu dus wat voorzichtig op, al is hij wel gematigd positief. “De auto voelde beter aan dan in Maleisië”, zegt ook hij dus. “Desondanks hebben we nog wel wat werk te doen”, benadrukt Bottas.

“We moeten de auto namelijk nog sneller maken”, weet de Fin, die naar eigen zeggen een goede run deed op de softs, maar nog wat moet vinden op de supersofts waarop hij in VT1 een vijfde tijd liet noteren. “Ik had geen grip op die banden, dus ik moet de performance op die compound hier nog beter leren begrijpen.”

Bottas voelde zich tijdens de vrijdagtraining op Suzuka ook beter op z’n gemak in de W08.