Het scheelde niet veel, maar de Mercedes-coureurs moesten op de Hongaarse Hungaroring hun meerdere erkennen in Red Bulls Max Verstappen in het gevecht om pole. De twee geven de strijd om de zege op voorhand echter zeker niet op, in tegendeel: “We gaan het ze moeilijk maken.”

0.018 seconde – dat was hoeveel langer Valtteri Bottas nodig had over het rondje van 4381 meter over de Hungaroring dan Max Verstappen. De Nederlander had zijn snelste tijd – 1:14.572 – al staan toen Bottas nog over de streep moest komen, maar de Fin kwam er dus nét niet aan.

Lees ook: Kwalificatie: Max Verstappen schrijft geschiedenis met eerste poleposition

“Ik loop er hier echter al het hele weekend een beetje achteraan”, zegt Bottas. “In de eerste vrije training heb ik immers weinig kunnen rijden”, doelt hij op de motorpech die hem daarin tot een tijdrovende motorwissel noopte. “In de tweede training reden we daarna ook niet veel, dus ik kwam pas in VT3 echt in mijn ritme.”

“In de kwalificatie ging het daarna beter en beter”, onderstreept Bottas hoe hij nog dicht in de buurt van poleman Verstappen kwam. “Ik ben ook blij met het rondje dat ik hier uiteindelijk heb gereden, maar Max en Red Bull waren hier heel snel.”

Met een achterstand van nog geen tweehonderdsten én een vraagteken omtrent ieders respectievelijke race pace voor zondag, gezien het gebrek aan racesimulaties op vrijdag, acht Bottas echter nog niks verloren. “We zijn hier om te winnen en dat kan zeker nog.”

Hamilton
Winnen is ook wat teamgenoot Lewis Hamilton ambieert, al moet hij van de tweede rij – en derde plek – komen na een kwalificatie waarin hij 0.197 seconde toegaf op Verstappen. “Je mikt altijd op de eerste plek, maar Max en Valtteri hebben het hier goed gedaan”, geeft hij credits aan de nummer één en twee.

“Ik raakte het een beetje kwijt tijdens de kwalificatie, maar dit is alsnog een goede positie om zondag de strijd vanaf aan te gaan”, zegt Hamilton, ook met een blik op de eerste bocht: “De run daar naartoe is lang, dus dat wordt interessant. Inhalen is verder lastig, maar wellicht kunnen we wat qua strategie”, denkt Hamilton hardop. Hij zal er in elk geval voor gaan, belooft hij: “We gaan het ze niet makkelijk maken.”

Lees ook: Verstappen extreem gelukkig met eerste poleposition: ‘Dit voelt heel goed’