Niet dat Mercedes er de laatste jaren veel oefening in heeft gehad, maar hoe het met verliezen omgaat, is volgens teambaas Toto Wolff één van de sterkste punten van de Duits-Engelse renstal. “We zullen hier dan ook sterker van terugkomen”, zegt hij na het pijnlijke thuisweekend in Duitsland.

Na het waterballet in Hockenheim stond Mercedes met zo goed als lege handen: de van pole vertrokken Lewis Hamilton hield louter door de tijdstraf van de Alfa Romeo’s twee schamele puntjes aan de race over na een schuiver en een spin, terwijl Valtteri Bottas op het eind met een harde klapper een tweede plaats weggooide.

Lees ook: Mercedes gaat kopje onder in thuisrace: ‘Het kon niet veel slechter’

Het was balen, zelfs bijna gênant, dat het verder zo dominante Mercedes uitgerekend in haar thuisrace – en uitgerekend in het weekend waarin het met veel poespas het 125-jarig jubileum van de autosport vierde – zó nat ging. Maar als het aan Wolff ligt, komt het hier sterker van terug.

“We hadden een pijnlijke zondag in Hockenheim, waar we fouten maakten en verkeerde beslissingen namen”, erkent Wolff, maar: “De reden dat wij zo dol zijn op de Formule 1, is vanwege de uitdagingen die op ons pad komen en de mogelijkheden om onszelf te verbeteren.”

Openheid en verantwoordelijkheid
“Zondag deelden we elkaars pijn, maar maandag waren we alweer vastberaden om onze zwaktes in sterke punten te veranderen”, vervolgt Wolff, die nog maar eens herhaalt dat bij Mercedes geen sprake is van een angstcultuur of met de vinger naar elkaar wijzen: “We hebben zeer open gesprekken gehad over wat er fout ging en beter moet.”

Lees ook: Hamilton wilde opgeven tijdens GP van Duitsland: ‘Retire the car’

“Ik geloof oprecht dat hoe wij als team met verliezen omgaan, één van onze sterkste punten is. We nemen verantwoordelijkheid voor onze fouten, zodat we ervan kunnen leren en beter worden. We zullen hier dus sterker van terugkomen.”

Hoop op Hongarije
Mercedes heeft daarbij gelijk dit weekend al de kans zich te revancheren, en dat ook nog eens op een circuit dat het volgens Wolff goed moet liggen. “De Hungaroring was de laatste jaren geen makkelijke baan voor ons, maar we hebben er vorig jaar toch gewonnen en er zijn redenen genoeg om te denken dat we hier competitiever zullen zijn dan in voorgaande seizoenen.”

Natuurlijk vlakt Wolff rivaal Ferrari niet uit (“die zijn dit jaar sterk op korte circuits”) en Max Verstappen en Red Bull evenmin. “Want Max heeft twee van de laatste drie races gewonnen.” Maar, stipt Wolff aan: “Laten wij niet vergeten dat we negen van de elf races hebben gewonnen – en we zijn vastbesloten dit weekend weer een sterk resultaat neer te zetten.”

Lees ook: Door de lens van Peter: Mercedes’ rampzalige feestweekend in één foto gevangen