*

Mercedes-junior Russell in stijl naar Formule 2-titel

Daan de Geus

Daan de Geus

24 november 2018 17:11

Mercedes-junior Russell in stijl naar Formule 2-titel
Sutton Images

George Russell heeft met een zege in Abu Dhabi de Formule 2-titel veiliggesteld. De jonge Brit en Mercedes-protegé is ook al zeker van een Formule 1-zitje voor volgend jaar, bij Williams.

Russell begon de Formule 2-hoofdrace op het Yas Marina Circuit van pole, maar verloor de leiding bij de start aan de Nederlander Nyck de Vries. Via de pitstops, na een vrij lange safetycarperiode vanwege een startcrash, kwam Russell echter terug aan kop. De pitstop van De Vries verliep niet vlekkeloos en hoewel de coureur van PREMA nog wel voor Russell de baan weer op kwam, haalde Russell hem (op warmere banden) gelijk in.

Russell had de race daarna onder controle, al had hij de titel sowieso al in een zo goed als onbreekbare greep. Zijn enige resterende rivaal, Alexander Albon, was namelijk bij de startbotsing betrokken, kwam op een ronde achterstand te staan en hoewel hij die terugkree’ tijdens de safetycar, reed Albon daarna een verloren race. Zijn laatste kans op de titel was daarmee ook gelijk verkeken.

“Dit is ongelofelijk!”, geniet Russell na afloop. “Het is een geweldig jaar geweest. Vanaf race twee hadden we eigenlijk de snelste auto. Ik heb dit niet alleen gedaan, het hele team heeft fantastisch werk geleverd. Ik ben ook opgelucht: we hebben ook veel tegenslag gekend, maar het is ons maar mooi gelukt. Ik voel me helemaal klaar voor de Formule 1.”

Lees ook: Russell debuteert in 2019 bij Williams: ‘Een grote eer’

Achter Russell finishte Renault-junior Artem Markelov als tweede in Abu Dhabi, met Luca Ghiotto op de derde plaats. De Vries kwam als vierde over de streep, voor Lando Norris – de Brit die volgend jaar net als landgenoot Russell promotie maakt naar de Formule 1, maar dan bij McLaren. Norris staat momenteel derde in de Formule 2, maar De Vries heeft nog een kleine kans op die plek in de eindstand, met zondag nog de sprintrace in Abu Dhabi.