De verwachtingen bij Giedo van der Garde zijn hooggespannen. Met een vierde en een tweede plaats voldeed hij aan de verwachtingen, maar als er één Nederland zich in de kijker reed in het voorprogramma van de GP van Turkije, was het wel Nigel Melker.

De 20-jarige Nederlander won op zaterdag de eerste race in de GP3. Op zondag moest hij daardoor als achtste vertrekken. Net als in de GP2 is de startopstelling van de tweede race de uitslag van de eerste, met de eerste acht plekken omgedraaid. Het vormde voor Melker geen belemmering om opnieuw naar het podium te rijden.

Logisch gevolg is dat hij het GP3-kampioenschap aan de leiding gaat. Over een mogelijke titel wil hij zich nog niet rijk rekenen. ,,De verschillen zijn zó klein, dat je van geen enkele rijder kunt verwachten dat hij elk weekend vooraan meestrijdt. Nu hadden we het goed voor elkaar. Als je kampioen wilt worden, moet je ervoor zorgen dat je ook bij races waar het iets minder gaat, in elk geval punten kunt behalen. Dat is denk ik de sleutel tot succes in deze klasse.’’

Belangrijker nieuws kwam voorafgaand aan het weekend in Turkije. Mercedes maakte bekend dat Melker sinds dit jaar deel uitmaakt van het opleidingsprogramma van Mercedes. “Ik ben trots dat ze mij gekozen hebben. Begin dit jaar heb ik al bij Mercedes getekend, maar ik mocht het alleen nog niet zeggen.”

Mercedes raakte onder de indruk van de Rotterdammer door zijn optreden in GP3 in 2010, toen hij twee polepositions pakte. “Op hun aanraden doe ik dit jaar ook Formule 3 Euroseries. Zij leveren daar de motoren.”

Verder bestaat de begeleiding uit fitnesschecks, trainingskampen en financiële ondersteuning. “Ze hebben gezegd dat ze willen dat ik volgend jaar DTM ga rijden, maar dat zie ik niet zo zitten. Als ik de Formule 1 wil halen, kan ik beter GP2 rijden. Maar we moeten kijken of dat financieel mogelijk is.”

Melker beseft dat hij zich moet blijven bewijzen. “Ik heb hetzelfde contract als ze Paul di Resta destijds gegeven hebben. Ik moet dus gefocust blijven, de resultaten komen immers niet vanzelf.”

Bij Mercedes willen ze de verwachtingen niet te hoog opvoeren. Woordvoerder Wolfgang Schattling, rechterhand van Mercedes-motorsportdirecteur Norbert Haug: ,,We hebben niet zoiets als een opleidingsprogramma. Voor ons is vooral de Formule 3 Euroseries belangrijk, waar Nigel met een Mercedes-motor rijdt. Mercedes is niet betrokken bij de GP3, daar heeft hij een contract met Mücke. We volgen en ondersteunen hem waar mogelijk, maar het is heel vrijblijvend. We hebben geen langere-termijnplanning voor Nigel gemaakt. Als hij dit jaar goed presteert, kijken we verder.’’

Dat zit na het eerste GP3-weekend wel snor.