Mercedes is in de nauwe straten van Monaco de weg kwijtgeraakt, met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas die in de middag niet meer bovenaan de tijdenlijst te vinden waren.

In de ochtend was het nog business as usual met Hamilton op P1 en Bottas, die lange tijd goed kon wedijveren met zijn teamgenoot, op de vierde plek. In de middag ging het echter stukken minder: Hamilton werd slechts achtste, Bottas tiende. De twee worstelden daarbij met hun banden en bolide.

Hamilton gaat door de Loews-hairpin.

“In de eerste training ging het goed, maar in de tweede ging er duidelijk iets mis”, vertelt Hamilton, die een seconde te kort kwam op snelste man Sebastian Vettel, aan Sky Sports F1. “We moeten uitzoeken wát precies mis ging. Om één of andere reden kregen we de banden namelijk maar niet aan de praat.”

Volgens teamgenoot Bottas is Mercedes ‘de verkeerde kant op gegaan’ door enkele aanpassingen die het tussen de eerste en tweede sessie maakte. “Hopelijk is het gat bij Ferrari niet echt zo groot”, laat hij daarbij nog optekenen.

Teambaas Toto Wolff vertelt het Oostenrijkse ORF dat Mercedes er met de veranderingen uiteraard naar streefde de bolide te verbeteren: “Maar we zijn het verkeerde pad ingeslagen qua set-up, want ineens had de auto voor én achter een stuk minder grip.”

“Lewis en Valtteri klaagden er ook over dat de auto niet goed meer instuurde”, vervolgt Wolff, volgens wie er tijdens de training niet veel meer aan te doen viel. Met geen actie op de vrijdag in Monaco, heeft het team echter alle tijd zich er voor zaterdag uitgebreid over te buigen.