Mercedes is stroef uit de startblokken gekomen in Sepang. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zitten er vooralsnog niet goed bij in Maleisië.

Hamilton maakte ook nog een excursie buiten de baan.

P6, P7. Dat stond er zowel na de eerste als tweede training achter de namen van Hamilton en Bottas. Aan het eind van de dag in Maleisië, na de droge tweede training, bedroeg het gat naar snelste man Sebastian Vettel 1.4 seconde, waarna het Mercedes-duo van een lastige dag spreekt.

“Ik worstelde met de auto, dus we moeten alles goed nakijken en zien te begrijpen hoe we zo de verkeerde weg in zijn geslagen met de balans”, wijst Hamilton naar waar het mis gaat. Tijd om de koppen bij elkaar te steken dus voor Mercedes. “Hopelijk zijn we zaterdag dan sterker.”

Wat volgens Bottas ook niet heeft geholpen, is dat de eerste sessie deels in het water viel en hij in de tweede nog even door het grind ploegde. “Terwijl er op het eind natuurlijk een rode vlag was”, somt hij op wat hem de nodige ’tijd en rondjes’ heeft gekost.

“We hebben niet alles kunnen testen dat op de planning stond. Dat is voor iedereen zo, denk ik, al zijn we duidelijk nog niet zo competitief als Ferrari en Red Bull. We hebben dus werk te doen als we zaterdag de eerste startrij willen claimen”, weet Bottas.

Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff gaat het daarbij om ‘een fundamenteel probleem’ met de W08, zo vertelt hij Formula1.com. “Dit zijn complexe bolides, dus het kan zelfs door iets heel kleins komen, maar we moeten het wel zien te vinden.”

De coureur met startnummer 77 moest het twee keer met P7 doen.