De Formule 1-kalender voor 2016 telt een recordaantal van 21 Grands Prix, maar qua tests gaat de Formule 1 erop achteruit. In heel 2016 worden nog maar twee tests gehouden. Dat bericht Autosport.

Het gaat daarbij om twee wintertests, zo meldt de Britse publicatie. Tussentijdse tests – zoals die de afgelopen vijf jaar steeds zijn gehouden – verdwijnen in het geheel. Ook het aantal wintertests is echter teruggebracht: de afgelopen vijf jaar stonden er steevast drie of vier op het programma, maar komend jaar dus nog maar twee.

Beide wintertests van 2016 zullen gehouden worden in Spanje, op het Circuit de Catalunya-Barcelona. Wel telt elke wintertestsessie nog steeds vier testdagen, waarmee het totaal aantal testdagen voor 2016 dus op acht komt.

Aangezien seizoen 2016 een late start kent en de openingsrace pas op 3 april wordt gehouden, staan de vierdaagse testsessies ook voor relatief laat ingeroosterd: de eerste is van 1 t/m 4 maart, de tweede van 15 t/m 18 maart, zo stelt Autosport.

Met het verdwijnen van de tussentijdse tests, verdwijnen ook de zogenaamde rookietestdagen. De afgelopen jaren moesten teams tijdens een bepaald aantal tussentijdse testdagen rookies inzetten, maar die verplichting is nu dus verdwenen.