We hebben ze een tijdje niet gezien, maar dit jaar zijn ze er weer: de grondeekhoorns, natuurlijke bewoners van het Île Notre Dame.

 

In de film Groundhog Day moet de knorrige weerman Bill Murray naar een afgelegen oord om daar volgens lokale tradities aan het gedrag van een grondeekhoorn de weersvoorspelling af te leiden. Hij loopt niet erg warm voor het klusje, en eenmaal ter plaatse beleeft hij tot overmaat van ramp dezelfde dag telkens opnieuw. Het is Groundhog Day, elke dag weer.

Misschien dat het de afgelopen jaren tijdens het Grand Prix-weekend  te hard regende of te koud was, maar toen waren de knaagdieren nergens te bekennen. Dit jaar is  het een beetje als in Bill Murrays nachtmerrie: elke dag duiken de Groundhogs op.

Een paar jaar geleden reed Anthony Davidson, destijds Formule 1-coureur voor Super Aguri, zo’n beest aan. Het was behalve einde verhaal voor de grondeekhoorn ook een enkele reis naar de pitbox voor Davidson, die zich rot schrok toen hij het beest schepte. “Zo groot als een rugbybal!”

Het lijkt erop dat de dieren sindsdien wat geleerd hebben. Gisteren zat er eentje in de eerste bocht. De coureurs van de toerwagens die op dat moment trainden, kregen het signaal rustig te rijden op die plek, om te voorkomen dat het dier zou worden aangereden. Het tempo ging dus omlaag, wat erin resulteerde dat de grondeekhoorn zich niet in het minst bedreigd achtte, zelfs een tijdje op zijn achterpoten ging staan om alles goed te kunnen zien en pas na de training op zijn gemak de baan overstak.

Het leek zelfs alsof de rest van de lokale wildstand gerustgesteld werd door het uitblijven van een aanrijding, want in de loop van de dag liepen er vossen en egels over de baan, terwijl ik op weg naar het circuit ternauwernood een voor mij uit huppelende haas kon ontwijken.

Stefan Johansson kreeg ooit de bijnaam The Deer Hunter omdat hij in Oostenrijk met zijn McLaren een overstekend hert aan flarden reed. Erg toepasselijk allemaal, die filmnamen, maar na Davidsons aanvaring met de lokale fauna in 2007 en Bruno Senna’s incident met een hond tijdens een GP2-race in Turkije een jaar later is het wel genoeg geweest met dooie beesten. Hopelijk blijven de grondeekhoorns en hun vrienden vandaag aan de veilige kant van de vangrails.