*

Mischa vanuit Spa: Stop, politie!

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

1 jaar geleden

Mischa vanuit Spa: Stop, politie!

De politie in Spa-Francorchamps is berucht om zijn hardhandige optreden. In het verleden werden er nogal eens fotografen met geweld weggeslagen van plekken waar ze gewoon mochten komen.

De politie rond het circuit ziet streng toe op naleving van de regels, die van dag tot dag lijken te verschillen. De weg die gisteren nog gewoon open was, werd vandaag zo intensief gebruikt door voetgangers die van hun camping naar het circuit liepen, dat gemotoriseerd verkeer werd omgeleid. In een lange sliert van honderden auto’s werden we op elke kruising verder het bos in gestuurd, tot we uiteindelijk letterlijk in het bos stonden en de hele colonne over een modderige zandweg moest die uitkwam op een niet-gebruikte serviceweg van de snelweg die precies de verkeerde kant op ging. Na drie kwartier rijden kwamen we weer uit op honderd meter van de plek waar we het circuit hadden verlaten.

Dat de beveiliging op het circuit zijn taak ook serieus neemt, bleek na de kwalificatie van de Formule 2. Zij hebben tegenwoordig een persconferentie in dezelfde ruimte als de Formule 1-coureurs, een poging van Liberty Media om de klasse wat meer bij het hoofdprogramma te betrekken. Om diezelfde reden hoef je niet meer door een poortje om van de Formule 1- in de Formule 2-paddock te komen. Andersom moet dat nog wel, en daar ziet de lokale beveiliging streng op toe.

Op vrijdagmiddag moesten a de Formule 2-kwalificatie de snelste drie coureurs daarom via de Formule 1-paddock naar de persconferentieruimte. Alleen had niemand dat tegen de beveiliging verteld. Zo kon het dat de persvrouw van de Formule 2 met in haar kielzog Charles Leclerc, Nicolas Latifi en Oliver Rowland in overall en met hun helm nog in de hand, werden weggestuurd bij de poortjes. Alle protesten van de persdame ten spijt, was de beveiliging onvermurwbaar. Uiteindelijk werd de persconferentie dan maar in de Formule 2-hospitalitytent gehouden. Nee, veiligheid is een serieuze zaak hier.

Lees meer over

Mischa Vanuit... Weblog