De kans bestaat dat er in 2016 naast Haas F1 nóg een Amerikaans Formule 1-team op de grid staat. Dat bericht Motorsport.com, dat stelt dat een Amerikaans consortium een bestaande formatie over wil nemen.

Haas F1 is al sinds 2014 bezig om – met hulp van Ferrari – een eigen Formule 1 team op te zetten, maar volgens Motorsport.com is er ‘een goede kans’ dat Haas niet het enige Amerikaanse Formule 1-team is dat in 2016 op de grid verschijnt.

Een groep investeerders die onder meer bestaat uit Tavo Hellmund – de man die de Formule 1 naar Austin bracht en daarnaast de Grand Prix van Mexico terug op de kalender heeft gekregen – zou namelijk van plan zijn een bestaande renstal over te nemen en daar een Amerikaans team van te maken.

Het consortium zou haar zinnen daarbij op Manor hebben gezet, zo wordt er bericht. Afgelopen winter was het nog bijna afgelopen voor Manor, maar de Ierse investeerder Stephen Fitzpatrick pompte genoeg geld in het team om in wat essentie een doorstart was mogelijk te maken.

Manor – dat toen nog als Marussia door het leven ging en ook officieel nog onder die naam ingeschreven staat – was immers al zo goed als failliet, waardoor er al veel personeel was vertrokken en een groot deel van de inboedel zelfs al was verkocht.

Door toedoen van Fitzpatrick en de mensen van Manor, die het team sinds het in 2010 als Virgin haar entree maakte sowieso al runden, overleefde de formatie de winter. Inmiddels zou Fitzpatrick, zo stelt Motorsport.com, echter een extra geldschieter zoeken of het team zelfs helemaal willen verkopen.

Het consortium dat onder meer uit Tavo Hellmund bestaat, is naar verluidt ‘actief bezig’ met het zoeken naar een team waarin het een meerderheidsbelang kan nemen. Gezien de situatie met Fitzpatrick én het feit dat Manor nog tot en met eind 2017 verzekerd is van fikse prijzengeld uitbetalingen, is dat team daarbij een interessante optie, aldus Motorsport.com.