Voormalig FIA-president Max Mosley heeft wel wat advies voor zijn oude kompaan Bernie Ecclestone, die moet onderhandelen over een nieuw Concorde Verdrag. Volgens Mosley moet Ecclestone de vier topteams aanvankelijk buiten sluiten, zodat deze gedwongen worden met minder genoegen te nemen.

 

In gesprek met Auto, Motor und Sport legt Mosley uit wat hij hiermee bedoelt: “Bernie moet de teams buiten de topvier aanbieden dat zij het volledige bedrag dat voor de constructeurs is bedoeld, eerlijk mogen verdelen, terwijl hij de vier topteams niets moet geven.”

 

Als Eccelstone dat doet, heeft dit volgens Mosley tot gevolg dat de teams buiten de topvier zich definitief aan de Formule 1 zullen verbinden.

 

Op die manier wordt het volgens Mosley onmogelijk voor de topteams om nog te dreigen een eigen raceklasse op te richten en kunnen ze niet anders dan het nieuwe Concorde Verdrag, dat het huidige eind 2012 aflopende verdrag moet opvolgen, te ondertekenen.

 

“Als ze dan met de staart tussen de benen weer bij Bernie aankloppen, kan hij ze vertellen dat ze best welkom zijn in de Formule 1, maar dat er geen geld vanuit de sport beschikbaar voor ze is en ze enkel van hun sponsorgeld zullen moeten leven.”

 

“Een ander positief effect hiervan is dat er nivellering optreedt tussen de grote en kleinere teams”, stelt Mosley. “De kleinere renstallen hebben in die situatie immers wat meer geld te spenderen, terwijl de grote vier een wat kleiner budget zullen krijgen.”

 

Een probleem met het idee van Mosley is natuurlijk wel dat het de instemming van alle acht kleinere renstallen vereist, maar een aantal van deze hebben op hun beurt ook weer nauwe relaties onderhouden met de topteams.

 

Zo is Toro Rosso immers een onderdeel van Red Bull, is Sauber gelieerd aan Ferrari, werkt Virgin op technologisch vlak samen met McLaren en geldt voor Force India – dat ook nog eens Mercedes-motoren gebruikt – hetzelfde.

 

Volgens informatie van Auto, Motor und Sport heeft Ecclestone al voor een andere koers gekozen dan wat Mosley in gedachten had. Het Duitse tijdschrift weet te melden dat Ecclestone al deals heeft gesloten met Ferrari en Red Bull, zodat die twee teams – vermoedelijk tegen aantrekkelijke financiële voorwaarden – sowieso voor de sport behouden blijven.

 

Ferrari-president Luca di Montezemolo ontkent echter dat hij al een verdrag met Ecclestone heeft getekend. Hij benadrukt pas in januari met de commerciële uitbater van de sport te gaan onderhandelen.

 

Dat Di Montezemolo dat zegt is niet vreemd, aangezien in het huidige verdrag is bepaald dat Ecclestone pas vanaf januari 2012 met individuele teams mag onderhandelen en hij voor die tijd enkel met alle Formule 1 teams als geheel mag praten over verlenging van het Concorde Verdrag.