*

Nasr: ‘Gebrek aan simulator nadeel voor Sauber’

Daan de Geus

Daan de Geus

12 augustus 2015 09:51

Nasr: ‘Gebrek aan simulator nadeel voor Sauber’
Racepictures

Sauber-coureur Felipe Nasr denkt dat het zeer nadelig voor zijn team is dat het niet over een simulator beschikt. Volgens de Braziliaan wordt er echter wel nagedacht over een oplossing.

Hoewel Sauber op de fabriek in Hinwil wel over uitgebreide simulatiesoftware beschikt waarbij de computer alles simuleert, is Sauber het enige team dat haar coureurs niet regelmatig in een daadwerkelijke simulator heeft zitten om onderdelen of procedures uit te proberen of circuits te leren kennen.

Alle andere teams hebben hun eigen simulator of kopen simulatortijd in bij andere partijen, maar de Sauber-coureurs moeten al hun voorbereidingen buiten de virtuele dimensie treffen en dat is een groot nadeel, vertelt Nasr aan Autosport.

“Voor een coureur is het alleen maar goed om zich voor het weekend voor te bereiden door technische zaken uit te proberen en rem- en instuurpunten te oefenen. Het duurt voor ons dus langer een circuit te leren, ook al doen we wel visualiseringsoefeningen en kijken we video’s”, vertelt Nasr.

“We hebben natuurlijk ook de vrije trainingen nog, dus uiteindelijk valt het wat het leren kennen van de circuits wel mee, maar ik denk alsnog dat een simulator het beste alternatief is om in het algemeen te compenseren voor het gebrek aan echte testtijd”, stelt de Braziliaan.

Volgens Nasr is een simulator daarbij ook zeer handig om op veranderingen in te spelen, zoals de nieuwe manier van starten die met ingang van de Grand Prix van België wordt ingevoerd, waarbij coureurs meer zelf verantwoordelijk worden voor hun starts, zonder technische hulp uit de pits.

“Het oefenen van de nieuwe manier van starten is bij uitstek iets dat goed zou zijn geweest om in de simulator uit te proberen”, erkent Nasr, die in Hongarije al wel wat ‘nieuwe’ starts heeft geoefend, maar denkt dat oefenen in de simulator zou hebben geholpen een goede standaard ervoor te vinden.

Volgens Nasr wordt er wel door Sauber gedacht over hoe het in de toekomst toch in een simulator aan de slag kan gaan, hetgeen technisch directeur Mark Smith bevestigt: “Het staat op ons wensenlijstje, maar we moeten wel realistisch zijn met wat we wensen.”

Smith draait er niet omheen dat Sauber graag een eigen simulator wil, maar geeft aan dat het voor de nabije toekomst waarschijnlijker is dat Sauber simulatortijd bij andere teams of bij partijen buiten de Formule 1 inkoopt.

Lees meer over

Nasr Sauber Smith