Volgens Red Bull-ontwerper Adrian Newey zal het een uitdaging worden om voor de 2013-wagen grote verbeteringen te vinden. Dat zegt hij tegen Autosport.

“De nieuwe RB9 zal een doorontwikkeling zijn van de RB8”, zegt Newey. “Omdat de regels voor volgend seizoen nagenoeg hetzelfde zijn, wordt het moeilijk om grote verbeteringen in de auto te vinden.”

De meest succesvolle ontwerper in de geschiedenis van de Formule 1 verwijst naar het feit dat er vijf verschillende teams een GP wonnen afgelopen seizoen. “Het veld komt steeds dichter bij elkaar te liggen. Dat acht verschillende coureurs een race winnen, toont aan hoe klein de marges in deze tijd zijn”, aldus Newey.

“We gaan nu het vijfde seizoen in na de invoering van KERS en de slickbanden in 2009”, vervolgt Newey.  “Teams weten nu precies waar ze mee bezig zijn, waardoor er weinig mogelijkheden zijn om nog ergens grote winst te boeken. Er is geen team meer dat races echt domineert.”

Volgens de ontwerper is de charme van Formule 1 dat ‘je weet waar je na de winter wilt staan, maar geen idee hebt waar de anderen zullen zijn qua ontwikkeling’.

Met Red Bull won Newey de afgelopen vier jaar drie keer de rijders- en constructeurstitel. Van de laatste 75 races won Red Bull er 34 en behaalde het 46 keer pole positions.