Er lijkt een nieuw Formule 1-team op komst voor de grid van 2021. Het Panthera Team Asia F1, zoals het team zal gaan heten, beschikt al over een aantal directeuren en hoopt via het ‘Haas-model’ aan onderdelen te komen via externe leveranciers. Het team moet wel nog officieel een verzoek indienen bij de FIA.

Panthera Asia Team F1 werkt momenteel in een tijdelijk hoofdkwartier nabij het circuit van Silverstone, vertelt een bron die bekend is met dit project aan RaceFans.net. Benjamin Durand, de algemeen directeur van SMP Racing en BR Engineering gedurende de deelname aan het World Endurance Championship (WEC), is mede-oprichter van dit team.

Panthera heeft al verschillende mensen voor hoge functies aangenomen, zoals de positie van technisch en sportief directeur. Een aantal van die mensen heeft nog een contract lopen bij huidige Formule 1-teams. Het hoofd van aerodynamica is Tim Milne, die ervaring heeft van zijn verleden bij de Formule 1-teams van Renault, Honda, Super Aguri, Toyota, Caterham en ook Manor. De laatste auto waaraan hij meewerkte was de Manor van 2017, vlak voordat het team uit de Formule 1 verdween.

Lees ook: Carey: ‘Hebben gesprekken met potentiële nieuwe Formule 1-teams, budgetplafond essentieel’

‘Haas-model’
Het Panthera Asia Team F1 staat meteen voor een obstakel, omdat de reglementsveranderingen van 2021 nog niet vastgesteld zijn en dat pas waarschijnlijk in oktober zal gebeuren. Het team probeert tot die tijd zoveel mogelijk progressie te maken met de voorbereidingen.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft het nieuwe Formule 1-team al contracten getekend met belangrijke leveranciers van componenten. Volgens RaceFans probeert het team volgens het ‘Haas-model’ zoveel mogelijk onderdelen te verkrijgen via externe leveranciers. Het is echter nog maar de vraag hoeveel hiervan mogelijk is, omdat er door de regels vanaf 2021 hoogstwaarschijnlijk veel onderdelen gestandaardiseerd zullen worden.

Het nieuwe team heeft nog geen officieel verzoek gedaan bij de FIA. Het bestuursorgaan van de sport heeft ook nog geen uitnodigingen gestuurd aan nieuwe teams om deel te nemen. Dit zal waarschijnlijk pas gebeuren wanneer de regels voor 2021 vastgesteld zijn.