Topontwerper Adrian Newey van Red Bull heeft zich verbonden aan een nieuwe project, de Brit gaat het Veloce Team leiden in de nieuw te vormen raceserie Extreme E. De klasse gaat in 2021 van start en zal racen op vijf exotische locaties. 

Lees ook: Adrian Newey: ‘Helmut Marko kan nogal bot uit de hoek komen’

De Extreme E is het geesteskind van Formula E-eigenaar Alejandro Agag, 12 teams zullen een elektrische 4×4 SUV ontwikkelen. Groenland is onlangs al bekendgemaakt als één van de locaties. “De serie is een exceptioneel platform om aandacht te vragen voor de milieuvraagstukken waar we met de aarde voor staan.”

Newey heeft dus weer een nieuwe hobby, de 60-jarige ontwerper heeft net het Valkyrie-project van Aston Martin afgerond. Hij stond in het verleden aan de wieg van winnende auto’s van Williams, McLaren en Red Bull. Zijn zoon Harrison en Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne zijn ingestapt bij het Veloce Team. Vergne: “Voor mij was het vanaf het begin duidelijk dat ik mee wilde doen bij dit project. We hebben hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen.”

Lees ook: Newey wil kostenreductie zonder budget cap – en heeft ideeën voor hoe dat kan

Oprichter Agag heeft een klasse voor het oog die op vijf afgelegen locaties zou moeten rijden: de woestijn, Antarctica, een regenwoud, de Himalaya en een eiland in de Indische Oceaan. Formule E-teams Venturi, ABT en HWA hebben ook toegezegd mee te willen doen.