Helmut Marko heeft het hart op de tong, de Oostenrijkse topman van Red Bull neemt nooit een blad voor de mond. Ontwerper Adrian Newey werkt nu al ruim tien jaar met Marko en stelt dat hij nog weleens bot uit de hoek kan komen. “Misschien is dat een Oostenrijks cultuurding, wij Engelsen zijn toch wat softer.”

Te gast bij de Motorsport Magazine Podcast gaat Newey dieper in op een voorval tijdens de Turkse Grand Prix van 2010. Mark Webber en Sebastian Vettel zijn met elkaar in aanraking gekomen, in plaats van een één-twee scoort Red Bull slechts een derde plek. Helmut Marko kiest openlijk de zijde van zijn protegé Vettel, vlak voor de start van de daaropvolgende race bijt hij Mark Webber toe: “”Je bent altijd shit in Valencia, gaat het vandaag een keer anders zijn?”

Lees ook: Red Bull-tovenaar Newey is in vorm: ’95 procent van zijn ontwerpen kloppen’

‘Marko brengt heel veel’
“Oostenrijkers zeggen 1-op-1 wat ze op dat moment voelen. Helmut zal vinden dat wat hij in Valencia zei de waarheid was, niets meer en niets minder. Maar het was misschien niet het meest motiverende wat je kan zeggen tegen een coureur die op het punt staat een race te beginnen”, lacht Newey. “Helmut brengt ontzettend veel naar het team, hij heeft natuurlijk het Young Driver Program opgezet. Dus als er iemand doorstroomt naar de Formule 1 en ook nog eens heel goed blijkt te zijn, is dat een enorme overwinning voor hem.”

Het gewraakte moment, Vettel moet opgeven na een aanrijding met Mark Webber die wél verder kan. Foto: Motorsport Images

“Sebastian Vettel was echt het eerste product van zijn programma die uitgroeide tot een ster”, vervolgt Newey. “Er zijn anderen geweest die het ook hebben gehaald, zij bleken echter niet van topniveau te zijn. Mark Webber was al ervaren voordat hij naar ons kwam, hij kwam niet uit Helmuts programma. Dus het was wel begrijpelijk dat Helmut een voorkeur had voor Vettel. Hij was soms alleen iets te open over zijn voorkeur. Maar ik kan je verzekeren dat de behandeling binnen het team, de ondersteuning ook van mijn mensen naar Mark toe absoluut gelijk was als die van Vettel.”

Lees ook: Red Bull-ontwerper Newey: ‘Honda zal snel op het niveau van Ferrari en Mercedes zitten’

Webber raakte afgeleid
Newey besluit met een opvallende uitspraak: “Ik had het ook graag gezien dat Webber in 2010 had gewonnen, hij zat al een tijdje bij ons. Hij bleef ons trouw in de minder goede jaren van 2007 en 2008 en heeft ons enorm geholpen de auto te verbeteren. Een titel in 2010 zou een rechtvaardige beloning zijn geweest. Hij is alleen, begrijpelijk ook wel, teveel op Sebastian en zijn behandeling binnen het team gaan letten. Dat heeft veel een effect op zijn rijden gehad.”