De nieuwe McLaren-bolide krijgt de naam MCL32 . Daarmee maakt het Britse team na 36 jaar een einde aan een reeks auto’s met het iconische MP4-voorvoegsel in de typenaam.

McLaren kondigde de naamswijziging vrijdag aan op Twitter. Dat de typeaanduiding van de nieuwe wagen voor het eerst sinds 1981 niet begint met MP4, is een nieuw teken dat het tijdperk van voormalig teambaas en CEO Ron Dennis bij McLaren definitief ten einde is.

Dennis voerde het MP4-voorvoegsel in toen hij in 1981 teambaas van McLaren werd, nadat de formatie was gefuseerd met zijn Formule 2-team Project Four. De naam van Dennis’ oude team leefde voort in de laatste twee letters van de afkorting – de M stond voor ‘Marlboro’, de toenmalige hoofdsponsor van McLaren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Historisch
Sindsdien zagen meer dan dertig MP4’s het levenslicht. Historisch werden onder anderen de MP4/13, waarmee Mika Häkkinen in 1998 wereldkampioen werd, en de MP4/4, waarmee Ayrton Senna en Alain Prost in 1988 alle races op één na wonnen.

De MP4/31 van vorig jaar is de laatste MP4-McLaren in het rijtje. In november nam Dennis na ruim drie decennia afscheid van McLaren, nadat de aandeelhouders van de stal hem daartoe hadden gedwongen.

De Amerikaan Zak Brown nam de leiding over. Hij gaat naar verwachting een heel ander beleid voeren dan de behoudend ingestelde Dennis. Afschaffing van de traditionele MP4-benaming lag wat dat betreft in de lijn der verwachting.

McLaren presenteert de MCL32 op 24 februari. Drie dagen later begint in Barcelona de eerste wintertest.