Subrata Roy, de investeerder die sinds half oktober mede-eigenaar is van Force India, wil zijn steentje bijdragen om het team naar de top te brengen.

In interview met Formula1.com laat de Indiase zakenman (links op de foto) allereerst optekenen dat zijn beslissing om zich bij Force India in te kopen niet alleen een commerciële is geweest: “Het was ook deels een emotionele keuze”, verklaart hij. “Dit heeft in zijn oorsprong niets te maken met de zaken die ik doe, maar is vooral iets wat ik heb gedaan omdat ik denk dat het goed is voor India als land.”

“Als je succes hebt in de sport, is dat namelijk zeer bevordelijk voor het aanzien en ook de economische mogelijkheden van een land”, stelt Roy. “Wat dat betreft valt er voor mij als zakenman natuurlijk wel voordeel uit deze deal te halen, want als het goed gaat met India, dan gaat het ook goed met mijn bedrijven.”

“Daarnaast kan onze betrokkenheid bij Force India natuurlijk helpen om onze bedrijven internationaal te profileren, want dat zijn veel van mijn organisaties momenteel nog niet. Op het moment kijken we daar echter nog niet naar, al is het niet uitgesloten dat we dat in de toekomst wel gaan doen.”

Met zijn investering van zo’n honderd miljoen dollar, heeft Roy met zijn bedrijf Sahara India Pariwar 42,5 procent van de aandelen van Force India in handen gekregen. Hij staat daarmee op gelijke voet met de originele eigenaar en teambaas Vijay Mallya, die ook 42,5 procent bezit. De resterende 15 procent is nog in handen van Strongwind, de investeringsmaatschappij van de Nederlandse Mol-familie.

Dat het inkopen in Force India twee weken voor de inaugurele Grand Prix van India gebeurde, is volgens Roy toeval: “Maar wel een heel gelukkig toeval”, erkent hij lachend. “Al was mijn beslissing er niet van afhankelijk.”

In zijn nieuwe rol als mede-eigenaar, verwacht Roy bij te kunnen dragen aan het sterker maken van de renstal die tegenwoordig officieel Sahara Force India heet. “Wat de technische zaken en het racen betreft heeft Vijay een leidende functie, maar ik denk wel dat ik kan zien op welke vlakken we bijvoorbeeld moeten investeren en hoe we onze organisatie kunnen verbeteren.”

Het uiteindelijke doel van Roy is is namelijk om Force India naar de top te brengen. “De filosofie van iedereen bij mijn bedrijven is altijd om de beste te worden. Dat is dus ook waar we ons op gaan richten. Ik hoop dat ik er samen met Vijay in ga slagen om India trots te maken op onze renstal.”