Lando Norris zal de Grand Prix van Mexico achteraan starten nadat McLaren besloten heeft om hem een nieuwe Mercedes-motor te geven. Hij vergezelt zo Lance Stroll en Yuki Tsunoda, die ook een gridstraf hebben gekregen na een motorwissel.

Norris begon aan het weekend in Mexico met een van zijn drie motoren uit de zogenaamde pool. Coureurs mogen gedurende het seizoen zonder gevolgen wisselen tussen die drie motoren, maar als er een extra krachtbron nodig is vanwege slijtage, dan volgen gridstraffen. Nu heeft McLaren besloten om de Mercedes-krachtbron te vervangen voor een verse, zijn vierde van het seizoen. Dat levert de Brit een gridstraf op waarmee hij achteraan zal moeten starten op het Autódromo Hermanos Rodríguez.

De motorwissel volgt na een slecht verlopen vrijdag voor McLaren. De hoogste klassering in de twee vrije trainingen was slechts de twaalfde plek voor Norris. Daniel Ricciardo zag zijn middagsessie flink ingekort worden dankzij een motorprobleem en noteerde slechts de veertiende en vijftiende tijd.

Lees ook: Werk aan de winkel voor McLaren na slechte vrijdag: ‘Weten wat we moeten doen’

Norris is dit weekend niet de enige coureur die een gridstraf pakt vanwege nieuwe motoronderdelen. AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda krijgt van Honda een nieuwe interne verbrandingsmotor, een nieuwe turbolader, een nieuwe MGU-H, een nieuwe MGU-K en een nieuw uitlaatsysteem. Bij Aston Martin-coureur Lance Stroll vervangt motorleverancier Mercedes de interne verbrandingsmotor, de turbolader, de MGU-H en het uitlaatsysteem. Ook Williams-coureur George Russell zal vijf plaatsen op de startgrid moeten inleveren na het vervangen van de versnellingsbak.