Dat ze bij Red Bull te spreken zijn over de samenwerking met Honda is ruimschoots bekend. ExxonMobil-autosportchef David Tsurusaki zegt nu ook ontzettend tevreden te zijn over de efficiëntie van de Japanners, iets waar het volgens hem aan ontbrak bij Renault. 

Het moment vorig jaar dat Red Bull uitsprak met Honda in zee te gaan, zorgde voor een omslag bij de Amerikaanse olieleverancier. “We konden ons onmiddelijk concentreren op 2019. Het was nog steeds ontzettend veel werk maar het was een soepele transitie omdat we ons op één motor konden focussen”, aldus Tsurusaki. “Het was dan ook ideaal dat we al een jaar werk erop hadden zitten met Toro Rosso. Er was goede data beschikbaar van de eerste seizoenshelft. En het werken met één motorleverancier, in plaats van twee, betekent dat we de dynotijd niet meer hoeven te delen, het gaat veel sneller.”

David Tsurusaki, autosportchef bij ExxonMobil.

Lees ook: Brandstofpartner heeft vertrouwen in Red Bull-Honda: ‘Voorbereidingen zijn al vergevorderd’

Er is Honda veel aan gelegen om na het McLaren goede resultaten te halen met Red Bull. De Japanners zijn gebrand op succes, merkt Tsurusaki. “Ze hebben zich ten doel gesteld alles voor elkaar te krijgen op de juiste manier. (…) Ze zijn heel open, ze testen snel en leveren de data snel. Er staan single cilinders onafgebroken nieuwe samenstellingen te testen. Als wij een nieuwe bundel producten leveren voor testwerk, doen ze dat ontzettend snel, het is echt ongelooflijk.”

De efficiëntie waarmee de Japanners aan de slag gaan, oogst ontzag bij ExxonMobil. “Hoe sneller we de date krijgen, hoe beter en sneller we stappen kunnen maken. Dat is het grootste verschil met voorheen. Aan het einde van het vorige seizoen hebben we 36 verschillende smeermiddelen en 40 verschillende brandstofvariaties kunnen testen. Voorheen konden we slechts een fractie van dat werk doen omdat Renault veel te veel tijd nodig had om de test uit te voeren en data te leveren.”

Lees ook: ‘Honda kan momenteel niets fout doen, worden de hele dag gestreeld’