*

Op bezoek bij MP Motorsport: ‘Kicken om iemand in de F1 te krijgen’

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron

20 oktober 2019 12:00

Op bezoek bij MP Motorsport: ‘Kicken om iemand in de F1 te krijgen’

Het laatste Nederlandse Formule 1-team kleurde oranje maar oogde bleek: Spyker in 2007. In de opstapklassen doen Nederlandse teams het een stuk beter, met Van Amersfoort Racing en MP Motorsport. MP bestrijkt zelfs het hele spectrum: van Formule 4 tot Formule 2. “We zijn een van de grootste autosportteams in Europa.”

Het verhaal van MP Motorsport begint in 1994. Cock Kool richt MultiPromo op, waarmee zijn zoon Ferdinand enkele later de eerste stappen in de autosport moet zetten. Het team treedt een jaar later voor het eerst aan in een raceklasse: de Formule Ford. In 2001 verkoopt Kool MultiPromo Motorsport, kortweg MP, aan Arie van der Hoek, waarna het weer vier jaar later in handen komt van Henk de Jong.

Na de overname groeit het in enkele jaren uit tot een gevestigde naam, waarbij De Jongs zoon Daniël zelf tot de GP2 reikt. Nu is hij marketing- en mediaverantwoordelijke bij MP, dat gevestigd is in het Zuid-Hollandse Westmaas. “In 2008 namen we voor het eerst deel aan de Formule Renault Eurocup”, vertelt Daniël de Jong.

MP krijgt dat jaar een wildcard voor een race op Spa-Francorchamps. “Het was een deelnemersveld met grote namen: Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, António Félix da Costa… Voor ons reed Paul Meijer en we wonnen meteen onze eerste wedstrijd op dat niveau. Die prestatie werd zo hoog ingeschat dat we toestemming kregen om het daaropvolgende seizoen deel te nemen aan het Eurocupkampioenschap.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1 is de reportage van ons bezoek bij MP in Westmaas in zijn geheel te lezen. Editie 15 ligt nu in de winkel of is hier na te bestellen.

Gerelateerd