De organisatie van de Grote Prijs van Bahrein wil niks horen over het mogelijke afgelasten van de race. Kroonprins Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa benadrukt dat de Grand Prix ‘gewoon’ doorgaat, zoals ook Bernie Ecclestone – de commerciële uitbater van de Formule 1 – doet.

 

“Ik denk dat deze race kan helpen om bruggen te slaan om de onenigheid in Bahrein het hoofd te bieden en het land te verenigen”, houdt Bin Hamad in een duidelijk zeer weloverwogen verklaring tegenover de verzamelde pers vol dat de race een goed doel dient.

 

“De Grand Prix is bovendien een goed middel voor ons als leiders om onze politieke problemen op te lossen, omdat de race iets positiefs is om naar uit te kijken en er bovendien veel mensen moeten samenwerken om dit een succes te maken, want de Grand Prix is in sociaal en economisch opzicht van groot belang voor Bahrein.”

 

“Als we de race afgelasten, zouden we de extremisten bovendien juist in het zadel helpen”, vervolgt Bin Hamad, die denkt dat de race zelfs helpt om te voorkomen dat de demonstranten andere, mogelijk ergere dingen gaan doen: “Als we de Grand Prix niet zouden organiseren, zouden ze namelijk wel een andere manier vinden om de aandacht die ze van de wereld willen hebben op zich gericht te krijgen.”

 

“Ik kan bovendien garanderen dat eventuele problemen – ongeacht of die gaan plaatsvinden – niet als een directe aanval op de Formule 1 bedoeld zijn, maar simpelweg een bewijs zijn van het feit dat er hier mensen zijn die chaos willen veroorzaken.”

 

Bin Hamad beklemtoont ook nog maar eens dat de vechtpartij tussen de politie en demonstranten, waar vier Force India-monteurs gisteren tussen terecht kwamen, evenmin bedoeld waren als een aanval op mensen uit de Formule 1-wereld. “Het ging in dat geval om een – overigens onuitgelokte – aanval van een groep relschoppers op de politie. Het was een gevaarlijke situatie, maar niet tegen Formule 1-mensen gericht en het is gelukkig goed afgelopen”, zegt Hamad, die verder niet stilstaat bij het – eveneens goed afgelopen – voorval waaraan monteurs van Sauber voorbij reden.

 

Over mogelijke protesten rondom het circuit, die voor later in het weekend zijn aangekondigd, maakt Bin Hamad zich verder niet al te druk, zo vertelt hij: “Ik weet zeker dat er geprotesteerd zal worden, maar dat is iets normaals, want zulke dingen horen bij politiek processen in elk land. Dat is hier niet anders.”

 

“De situatie in Bahrein is namelijk niet perfect, maar dat hebben we ook nooit beweerd. Dit is een ‘echt’ land, met complexe problemen, en Bahrein is een meer open maatschappij dan veel van de landen om ons heen, dus daardoor komen onze problemen ook meer naar buiten.”

 

“Dat die openheid nu tegen ons wordt gebruikt, is jammer, maar hopelijk kan de rest van de wereld – ook door deze race – meer leren over de situatie in Bahrein en de issues die in dit land spelen.”

 

Zoals aangegeven blijft ook Ecclestone zich achter de race scharen, al doet hij dat sinds het raceweekend is begonnen in meer politiek correcte bewoordingen dan voorheen, door te benadrukken dat hij de macht niet heeft de race af te gelasten: “Ik kan dat niet doen, want wij hebben een contract getekend en moeten ons daar dus aan houden. Dat is ook waarom we hier zijn.”

 

“Wij gaan er niet over of de race doorgaat of niet. Alleen de race-organisatie en de regering in Bahrein hebben de macht de Grand Prix te schrappen”, stelt Ecclestone, die tegelijkertijd niet uitsluit dat ook de FIA hierin een woordje mee kan spreken: “Misschien dat zij dat ook wel kunnen, maar dat moet je ze zelf maar vragen.”