Naarmate het aantal beschikbare stoeltjes in de Formule 1 afneemt, worden ook de kansen van Kamui Kobayashi kleiner. Alan Jones, wereldkampioen F1 in 1980, vindt dat de Japanner een zitje verdient.

Met het aantrekken van Nico Hülkenberg en nieuwkomer Esteban Gutiérrez is er geen plaats meer voor Kobayashi bij Sauber komend seizoen. In oktober maakte de Zwitserse renstal bekend Hülkenberg te hebben gecontracteerd. Toen Sergio Pérez eind september bekendmaakte naar McLaren te gaan, praatte hij zijn mond voorbij door te zeggen dat landgenoot Gutiérrez zijn opvolger zou worden. De Mexicaan neemt de plaats in van Kobayashi. 

Maar volgens oud-kampioen Jones mag Kobayashi niet verloren gaan voor de Formule 1. “Coureurs met lef, gecontroleerde agressie en een sterk doorzettingsvermogen heb ik altijd gewaardeerd. Kobayashi is er één van”, zegt Jones. “Het is een goed moment voor sponsoren in Japan om hun coureur voor deze sport te behouden.”

Als reactie op het verlies van zijn racestoel maakte een fan een website waar Japanners geld kunnen doneren aan Kobayashi om alsnog een F1-stoel te vinden. Tot op heden is er twee miljoen dollar opgehaald. Volgens Jones vergroot dit de kansen van Kobayashi. Oud F1-coureur Taki Inoue is op Twitter iets minder optimistisch: “Voor dit bedrag kun je hooguit bij een achterhoedeteam in de GP2 rijden.”

Kobayashi behaalde in 2012 60 WK-punten, zes minder dan ploeggenoot Sergio Pérez. Zijn beste prestatie was de derde plaats in zijn thuisrace in Japan, terwijl Pérez twee keer tweede en een keer derde werd.