De topstoeltjes zijn inmiddels vergeven, maar de rijderscarousel draait nog wel even door om uit te maken wie in de middenmoot, de achterhoede of zelfs buiten de Formule 1 terechtkomt. Wie maakt waar kans, en wie mag slechts hopen? Een overzicht.

Bij Red Bull krijgt viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel volgend jaar gezelschap van Daniel Ricciardo, terwijl Lewis Hamilton en Nico Rosberg nog een seizoen doorgaan als teamgenoten bij Mercedes.

Fernando Alonso begint in 2014 aan zijn vijfde jaar bij Ferrari, waar Kimi Räikkönen – de man die na seizoen 2009 nog plek moest maken voor Alonso – terugkeert na bij Lotus te hebben bewezen ‘het’ nog steeds te kunnen. Räikkönens vervanger bij datzelfde Lotus is Pastor Maldonado, die de teamgenoot wordt van Romain Grosjean. Nummer vijf McLaren houdt ondertussen vast aan kopman Jenson Button, wiens teamgenoot in 2014 de door het team uit Woking zelf opgeleide rookie Kevin Magnussen wordt.

Bij Toro Rosso – de nummer acht van 2013 – krijgt Jean-Éric Vergne voor het derde opeenvolgende jaar een kans zich te bewijzen, met volgend seizoen de jonge Rus Daniil Kvyat naast zich. Nummer negen Williams is het laatste team dat haar rijdersbezetting rond heeft: Valtteri Bottas blijft en krijgt de van Ferrari afkomstige Felipe Massa als teamgenoot.

Force India
Het hoogst geklasseerde team dat nog een zitje vrij heeft, is Force India. De nummer zes van 2013 heeft Nico Hülkenberg – die afgelopen seizoen voor Sauber reed – inmiddels teruggehaald, maar heeft dus nog een plekje vrij.

Adrian Sutil en Paul di Resta, de Force India-coureurs van 2013, mogen daar allebei op hopen, maar ook de Nederlander Giedo van der Garde wordt met de formatie uit Silverstone in verband gebracht. De door McLaren aan de kant geschoven Sergio Pérez lijkt desondanks het meeste kans te maken op het Force India-zitje, als de laatste berichten in de Duitse en Britse pers geloofd mogen worden.

Sauber
Bij Sauber is één plekje al toegezegd aan Sergej Sirotkin, maar dat is op voorwaarde dat het beloofde geld van zijn Russische sponsoren arriveert én hij zijn superlicentie behaalt, wat – voor zover bekend – vooralsnog allebei niet is gebeurd. Door deze Russische connectie is de momenteel werkloze Vitaly Petrov tevens als kandidaat genoemd voor het geval de deals rondkomen, maar Sirotkin toch nog te jong en niet gereed wordt bevonden.

De afgelopen seizoen al voor Sauber actieve Mexicaan Esteban Gutiérrez maakt verder nog altijd kans op contractverlenging, maar ook bij Sauber wordt ex-McLaren-coureur Sergio Pérez als kanshebber genoemd, net als Adrian Sutil. Verder zoekt het team geld, dus wie dat kan meenemen en combineren met talent, mag in Hinwil aankloppen om te kijken wat er mogelijk is.

Marussia
De nummer tien van 2013 heeft het contract van Jules Bianchi verlengd voor 2014 en heeft dus nog maar één plekje in de aanbieding. En ‘in de aanbieding’ is hier inderdaad de juiste term aangezien er flink wat sponsorgeld geboden moet worden voor dit plaatsje.

Bianchi’s teamgenoot van 2013, Max Chilton, wil graag verder bij het team en dat gevoel schijnt wederzijds te zijn. Als de Brit ook voor 2014 weer genoeg budget bij elkaar krijgt, ziet het er dus goed voor hem uit, al liggen er wel andere kapers op de kust.

Esteban Gutiérrez wordt immers ook met Marussia in verband gebracht, net als de Braziliaanse GP2-coureur Felipe Nasr. Gezien zijn Russische nationaliteit geldt ook Vitaly Petrov als kanshebber bij het Russisch-Engelse team, maar aangezien het nog nooit tot een akkoord is gekomen, lijkt dat niet heel waarschijnlijk als hij niet flink wat geld kan meenemen. Verder is het bij Marussia niet uitgesloten dat er ineens een outsider met een goed gevulde portemonnee opduikt en het stoeltje grijpt.

Caterham
Giedo van der Garde denkt goede kans te maken op een tweede jaar bij het team waar hij in 2013 zijn Formule 1-debuut voor maakte en waarbij hij vooral in de tweede seizoenshelft een sterke indruk maakte. De Nederlander voelt zich goed bij Caterham en heeft het gevoel dat de renstal gelukkig met hem is, maar openlijk houdt Caterham zich vooralsnog op de vlakte en heeft het louter aangegeven een mix van ‘ervaring en talent’ te zoeken voor 2014.

Voor Van der Garde’s teamgenoot Charles Pic ziet het er naar verluidt – en zoals hij zelf heeft aangegeven – wat minder positief uit, al is ook zijn aanblijven nog een mogelijkheid. Testcoureur Heikki Kovalainen zou verder ook wel eens weer een racezitje kunnen krijgen, aangezien hij weliswaar geen budget, maar wel de gewenste ervaring heeft én op goede voet staat met teameigenaar Tony Fernandes, wat ondanks dat teambaas Cyril Abiteboul de keuzes maakt natuurlijk toch geen kwaad kan. Abitebouls opmerking dat Kovalainen niet de enige ervaren coureur op de markt is, zet de deur echter op een kier voor coureurs als Adrian Sutil en Paul di Resta, mochten zij elders buiten de boot vallen.

Ook bij Caterham wordt Esteban Gutiérrez verder genoemd, zeker nadat hij afgelopen week op de fabriek in Leafield werd gespot. Voor Caterham geldt verder – ondanks de woorden van Abiteboul – dat er wel eens een verrassende coureur, zoals GP2-rijder Marcus Ericsson of de al aan Caterham verbonden Alexander Rossi, in dienst kan treden als er genoeg geld wordt geboden. Interessant is overigens dat ook Robin Frijns met Caterham in verband wordt gebracht, al is het ondanks zijn zeer indrukwekkende CV niet duidelijk hoe zijn kansen liggen.