Zonder de beloofde steun van eigenaar Thesan Capital was het einde verhaal voor de Spaanse renstal HRT. Ruim een maand na de ondergang geeft teambaas Luis Perez-Sala uitleg.

In november 2012 werden nog wel pogingen ondernomen om het team te verkopen, maar die liepen allemaal op niets uit, vertelde Perez-Sala aan het Spaanse Mundo Deportivo. Daarmee kwam er een einde aan een rommelige bestaan van drie seizoenen Formule 1 voor de Spaanse renstal.

“Er werd ons geld beloofd door de eigenaar, maar ze zijn er nooit mee over de brug gekomen”, zegt Perez-Sala. “Het was onmogelijk om door te gaan.” Halverwege het seizoen 2011 nam de Spaanse investeringsmaatschappij Thesan Capital het team over, waarna het team opnieuw vormgegeven moest worden. Perez-Sala werd kort na de overname aangesteld als adviseur.

Het team had kunnen hopen op een wonder, maar toen ze zich niet inschreven voor de FIA-deelnemerslijst voor 2013 was wel duidelijk dat de renstal failliet zou gaan. Volgens Perez-Sala was 2013 misschien haalbaar geweest, maar door de technische regelwijzigingen in 2014 zag hij weinig toekomstperspectief.

Als laatste optie heeft Perez-Sala geprobeerd Bernie Ecclestone zover te krijgen om het team te redden, maar de Brit, die al eerder aangaf liever met tien teams te racen, zag geen heil in dat verzoek. Daarmee is de dertiende plaats van Vitantonio Liuzzi in de GP van Canada 2011 het beste resultaat in de geschiedenis van HRT.

Voordat de renstal in 2010 debuteerde in de Formule 1 werd het team al overgenomen. Vanaf het eerste moment kampte het team met een chronisch tekort aan financiële middelen. Eigenaar Adrian Campos moest voor de eerste race gered worden door zakenman José Ramón Carabante, waarna het team als een speeltje door de handen van vele eigenaren ging.