“De perfecte start”, noemt Valtteri Bottas de bliksemstart waarmee hij zich, uiteindelijk, naar de zege in Oostenrijk katapulteerde. Tijdens en na de race werden er vraagtekens bij gezet door zijn rivalen, maar de FIA legde later uit waarom Bottas’ start in orde was.

Dat komt omdat de FIA’s startsensoren met kleine marges werken. “Het systeem meet of een auto beweegt voor de rode lichten uit gaan, maar er is een minieme mate van beweging toegestaan. We werken met die tolerantie omdat coureurs soms dingen aan de koppeling moeten aanpassen voor de start en de auto daar soms nou eenmaal minimaal bij beweegt”, leest de verklaring van de FIA.

“Dit systeem wordt al een jaar of twintig gebruikt en is zeer betrouwbaar gebleken. In het geval van Bottas: hij bleef binnen deze minieme marge voor het startsignaal werd gegeven.” De FIA noemt zijn start zodoende zowel ‘extreem precies’ als ‘fortuinlijk’. Bottas’ rivaal Sebastian Vettel, tweede op de Red Bull Ring, noemde deze zondag daarentegen ‘onmenselijk’.

Bottas vertelt over zijn ‘perfecte start’.

De FIA gaf tijdens de race aan dat Bottas’ reactietijd 0.201 seconde was geweest, maar volgens Vettel was het minder. “Want twee tienden is normaal, daar zitten we allemaal rond”, vervolgt Vettel, die zelf echter in 0.369 seconde op het startlicht reageerde. “Twee tienden zou ik heel gewoon vinden, maar dit was echt niet normaal, dit was onmensenlijk snel.”

Bottas zelf reageert daar wat gelaten op. “Ik weet niet hoe ze het meten, maar volgens mij was het minder dan twee tienden”, zegt hij met een lachje, wetende dat de FIA zijn start goedkeurde en de kous daarmee af is. “We oefenen bij Mercedes ook veel starts en ik heb ook wel betere reactietijden gehad, maar dit was de perfecte start.”

Een geheim voor zijn start, is er verder niet volgens Bottas. “Alert zijn, waarna alles gelukkig op z’n plaats viel.” Het was, in combinatie met een foutloze verdediging van zijn koppositie in de slotronden, de sleutel tot Bottas’ tweede zege. Dat is voor hem de bevestiging dat het steeds beter gaat sinds hij bij Mercedes zit. “Je houdt nooit op jezelf te verbeteren”, vertelt de Fin.

“Het zou uren duren alles te vertellen waarin ik me verbeterd heb sinds ik hier zit. Het gaat om details, al kunnen die grote verschillen maken. De afstelling, indeling van het weekend, m’n rijstijl, en ik leer natuurlijk veel van Lewis Hamilton, want het zou stom zijn niet te proberen iets van hem op te steken.” Eén specifiek vlak waarop hij beter is geworden, noemt hij nog wel, met een knipoog: “Mijn starts.”

Bottas dook na zijn superstart als eerste de eerste bocht in.