Drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet heeft zijn excuses aangeboden aan Lewis Hamilton en wie zich ook maar nog meer beledigd voelt door zijn uitspraak van ongeveer een jaar geleden, die deze week kwam bovendrijven en voor veel ophef zorgde.

In een podcast waarin Piquet vorig jaar de botsing tussen Hamilton en Max Verstappen op Silverstone analyseerde, verwees hij naar Hamilton als neguinho. Vrij vertaald betekent dat zoveel als ‘kleine neger’, al is het in sommige Nederlandse media ook wel vertaald als ‘zwartje’. In Engelse media is daarbij ook de verwijzing naar het ‘N-woord’ gemaakt.

Lees ook: Nelson Piquet in opspraak na racistische uitlatingen over Lewis Hamilton

Hamilton, de Formule 1 en autosportbond FIA reageerden vervolgens zeer kritisch op Piquet en zijn taalgebruik. Hamilton kreeg daarnaast bijval van, onder meer, coureurs als Daniel Ricciardo en Charles Leclerc. Ook het team van Ferrari schaarde zich, net als uiteraard zijn eigen team Mercedes, achter Hamilton. Hamilton riep ook op tot actie tegen ‘deze achterhaalde manier van denken’.

In een reactie, geciteerd door Motorsport.com, laat Piquet weten zijn ‘welgemeende excuses’ te maken aan Hamilton (‘een geweldige coureur’) en ieder ander die zich beledigd voelt. Piquet erkent ook dat zijn woordkeuze ‘ondoordacht was’ en er geen excuus voor is, maar verdedigt zich ook door te stellen dat neguinho een term is die voorkomt in de Braziliaanse spreektaal en geen racistische connotatie heeft.

Lees ook: Hamilton roept op tot actie na racistische uitspraak Piquet: ‘Is geen plek voor in de Formule 1’

Woordkeuze

“Deze term wordt historisch gezien wijdverspreid gebruikt in Brazilië. In het Braziliaanse Portugees is het een synoniem voor ‘kerel’ of ‘persoon’. Het was dus nooit mijn bedoeling iemand te beledigen. Het woord waarvan in sommige vertalingen wordt gezegd dat ik het heb gebruikt”, doelt hij op het N-woord, “zou ik nooit gebruiken.”

“Elke suggestie dat ik dit woord heb gebruikt om een coureur te beledigen op basis van zijn huidskleur, ontken ik ook ten stelligste”, stelt Piquet. De Braziliaan verklaart verder tegen elke vorm van discriminatie te zijn. Of de kous daarmee af is, is maar de vraag. Volgens verscheidene media in Piquets thuisland Brazilië kan neguinho wel degelijk als racistische term worden gezien.