Vier vooralsnog onverklaarbare klapbanden in de race en vijf over het hele weekend: dat is de ‘buit’ die Pirelli heeft overgehouden aan de Grand Prix van Groot-Brittannië.

“Dit is uiteraard iets wat we vooraf niet hadden voorzien”, zegt Paul Hembery, de chef van Pirelli’s Formule 1-programma, in gesprek met Autosport in reactie op de vier lekke linkerachterbanden die zich tijdens de race op Silverstone op spectaculaire wijze aandienden.

Hoe het komt dat er vier P Zero’s ploften, nadat er zaterdag ook al eentje stuk ging, weten Pirelli en Hembery nog niet. “We moeten eerst ons onderzoek afronden”, vertelt Hembery, die lijkt aan te geven dat het geen probleem is waar Pirelli al eerder mee te maken heeft gehad: “We hebben dit nog niet eerder gezien. Het is een nieuw type probleem voor ons.”

Hembery benadrukt echter dat Pirelli de voorvallen ‘zeer serieus neemt’. “We gaan het tot op de bodem uitzoeken en zodra we antwoorden hebben, zullen we die openbaar maken”, belooft hij.

Een mogelijke oorzaak voor het probleem, zijn de kerbstones die op het circuit van Silverstone liggen. De BBC zond direct na de race een item uit waarin verslaggever Gary Anderson, voormalig technisch directeur van het team van Jordan, liet zien dat de kerbs (in ieder geval die in bocht vier) een opstaand randje hebben dat de banden mogelijk open kan hebben gesneden.