Pirelli-chef Paul Hembery zegt dat het voor de fabrikant geen probleem is om een extra set banden te leveren voor Q3, maar dat de teams niets willen veranderen aan het huidige kwalificatiesysteem.

Veel teams en coureurs geven er in Q3 de voorkeur aan niet te rijden om banden te sparen voor de race. De fans langs de baan zijn daar de dupe van, omdat ze minder actie voorgeschoteld krijgen. Toch vinden de teams het huidige format prima en hebben ze geen behoefte aan een set banden speciaal voor de kwalificatie.

“Die zouden we per direct kunnen leveren”, zegt Hembery nochtans tegenover Autosprint. “Een speciale compound of gewoon de huidige banden. Maar volgens de teams vinden de fans de bandenstrategie juist interessant. Alleen ontstaat nu het idee dat wij te zuinig zijn om extra banden te leveren.”

Hembery ontkent verder dat Pirelli bewust een onmogelijke opgave heeft gecreeërd voor de teams. Volgens hem hebben de teams meer moeite met de banden door de nieuwe regels voor de uitlaatconstructies.

“Daardoor zijn de auto’s minder stabiel”, stelt Hembery. “Dat leidt tot wielspin, meer overstuur en opwarming van het loopvlak. Dan is het niet verwonderlijk dat de banden niet optimaal werken. Bovendien zijn de onderlinge verschillen veel kleiner geworden, waardoor je meer verschuivingen ziet in de rangorde.”