De eerste testmogelijkheid van 2013 heeft ook voor bandenleverancier Pirelli veel nuttige dingen opgeleverd, ondanks het extreem ruwe asfalt in Jerez de la Frontera. Dat zegt chef motorsport van Pirelli, Paul Hembery.

“De voorspellingen zijn uitgekomen: de banden zijn iets sneller dan die van vorig jaar en blijven langer op een goed niveau, maar gaan in duur iets minder lang mee”, zegt Hembery. “Over vier dagen Jerez hebben we daar al een goed beeld over gekregen, ondanks dat het asfalt in Jerez enorm ruw is.”

Volgens Hembery is er geen circuit op de Formule 1-kalender dat zulk ruw asfalt heeft als het Zuid-Spaanse testcircuit. “De omstandigheden waren dus niet ideaal. Het asfalt was zelfs grover dan vorig jaar. Voor de harde en medium band hebben we dus veel data verzameld. Van de zachte wat minder en van de supersoft zelfs geen data”, aldus Hembery.

De teams hebben in Jerez gezamenlijk 251 setjes banden gebruikt. De langste run op medium banden was 24 ronden terwijl dat op de harde band 20 was. De zachte had een maximale run van 12 ronden en de supersoft 8. Rookie Esteban Gutiérrez reed de meeste ronden tijdens de totale test: 252. Goed voor bijna vier complete races.

De volgende test is gepland van dinsdag 19 februari tot en met vrijdag 22 februari. Formule 1 is bij de test aanwezig.