Emanuele Pirro geeft tegenover de Italiaanse website 422race.com toelichting op de beslissingen van de wedstrijdleiding in de Grands Prix van Maleisië en China.

Vooral de tijdstraffen voor Fernando Alonso en Lewis Hamilton in Maleisië, waar Pirro als oud-coureur de wedstrijdleiding assisteerde, deden veel stof opwaaien. Volgens de Italiaan hebben de coureurs zelf gevraagd om strenger optreden van de stewards.

“Dat is hoe ze beoordeeld willen worden”, zegt Pirro op 422race.com. “Tijdens de rijdersbriefing hebben ze aangegeven dat ze het bijvoorbeeld goed vonden dat Alonso een straf kregen in Maleisië en verkeerd dat Sutil in Australië geen straf kreeg na Schumacher te hebben geraakt.”

Pirro stelt dat het een fijne lijn is tussen een race-incident en een incorrecte handeling. Als voorbeeld noemt hij de touche tussen Alonso en Hamilton in Sepang. “Als Hamilton hem had geraakt nadat de McLaren van zijn lijn afweek, was het een race-incident geweest, omdat hij die actie dan waarschijnlijk niet had verwacht.”

“Maar hij raakte hem daarvoor al,”, vervolgt Pirro, “omdat hij meer snelheid had en het verschil verkeerd inschatte. Het was dus zijn fout. Aan het eind van het seizoen hadden we misschien geen straf uitgedeeld, maar nu willen we de rijders duidelijk maken wat wel en niet is toegestaan.”

Dat Sebastian Vettel in tegenstelling tot Hamilton geen straf kreeg voor het meerdere malen van zijn lijn afwijken, ligt aan het moment in de race, stelt Pirro. “Bij de start zijn ontelbare verschuivingen. Iedereen reageert op de bewegingen van de auto’s voor hem. Als iemand anderen in gevaar brengt, wordt hij daarvoor bestraft, maar anders niet.”

Pirro komt ook terug op het incident van Alonso in China, waar zijn achtervleugel openklapte op een stuk circuit waar dat niet is toegestaan. “Het kan goed zijn dat het elektronisch probleem was”, verklaart hij. “Maar ik weet niet zeker of het wel echte beelden uit de race zijn. Als het wel waar is, zou dat zorgwekkend zijn voor de veiligheid. Ik ben er in ieder geval zeker van dat er geen sprake was van vals spel.”

Ten slotte geeft Pirro zijn visie op de opvallende zaken in de pitstraat tijdens de afgelopen race. Zo reed Jenson Button bij Red Bull langs. “We hebben geen klacht ontvangen en er staat ook niets over in de reglementen. Het kostte alleen hem tijd, dus wij zagen er geen overtreding in.”

En dat sommige coureurs, waaronder Felipe Massa, de witte lijn bij het uitrijden van de pitstraat overschreden, was ook geen probleem. “De wedstrijdleider heeft tijdens de rijdersbriefing aangegeven dat dit was toegestaan, omdat de lijn op dit circuit nogal krap is.”