Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van China op zak, maar rekent zich nog niet rijk. De Brit denkt dat de race ontzettend spannend kan worden.

Omdat Sebastian Vettel, de Ferrari-coureur die twee weken geleden de seizoensopener in Australië won, naast hem op de grid staat, onder meer. De Duitser was in de kwalificatie slechts 0.186 seconde trager dan Hamilton, wiens Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas weer 0.001 achter Vettel zat.

“Ferrari was in de derde vrije training al heel sterk, dus het was duidelijk dat we in de kwalificatie alles goed moesten doen en ik een goed rondje moest rijden”, vertelt Hamilton, die dat naar eigen zeggen ook deed: “M’n laatste ronde was m’n beste ronde, zoals je het uiteraard graag ziet.”

Het was verder ook een interessante opbouw naar de kwalificatie, na de grotendeels nutteloze vrijdag. “Dat betekende dat we in de derde training hard aan het werk moesten om de balans goed te krijgen.” Dat lukte, waarvoor Hamilton zijn team dankbaar is: “Geweldig werk”, prijst hij ‘zijn’ jongens.

Met de pole is Hamilton ook blij, al weet hij dat hem een spannende race wacht. Niet alleen vanwege de druk van achter, maar ook vanwege wat van boven kan komen: neerslag. “Ik hoorde dat het in het begin van de race gaat regenen, maar heb deze regenbanden nog niet getest”, erkent hij.

“Dat wordt dus leuk, voor het eerst met deze nieuwe en bredere auto’s en banden in de regen. Daarbij is Ferrari in de race ook een stapje beter nog dan in de kwalificatie, en gaan zij heel goed met hun banden om.”

In Australië bleek dat laatste nog iets waar Mercedes moeite mee had, al heeft het haar huiswerk volgens Hamilton goed gedaan. “Het belooft echter een hele spannende race te worden. Op voorhand zelfs de meest spannende race in tijden”, denkt hij.

Hamilton was heel blij met zijn pole.

Bottas
Teamgenoot Valtteri Bottas zal die race dus als derde aanvangen, nadat hij één duizendste trager was dan Vettel. “Waar ik die duizendste heb verloren? Geen idee, dat kan hier op zoveel plekken gebeuren. Maar in Australië was Vettel nog twee duizendsten sneller (“twee honderdsten”, zo corrigeert Vettel hem) dus in die zin is het goed.”

“De race van morgen beginnen we als team als eerste en derde, dus dat is mooi. Wat het weer gaat doen, weten we niet. We gingen er vandaag echter al vanuit dat het een flink gevecht zou zijn en dat is morgen niet anders”, zo maakt de Fin zich op voor de strijd.

Bottas kwalificeerde zich als derde.