Pastor Maldonado zit niet meer zo stevig in het zadel bij Renault. De Venezolaan dankt zijn stoeltje aan het sponsorgeld van PDVSA, maar aangezien het team nog altijd wacht op de overschrijving daarvan, loopt Maldonado het risico zijn baan te verliezen. 

Met de overname van Lotus nam Renault ook de bestaande contracten over, inclusief de vastgelegde coureurs Pastor Maldonado en Jolyon Palmer. Naar verluidt stond Renault er niet om te springen met Maldonado verder te gaan, maar kon het niet meer onder de overeenkomst uit. Afgelopen week bracht Kevin Magnussen een bezoek aan de Renault-fabriek in Enstone, wat de geruchten aanwakkert dat hij de voornaamste kandidaat is om Maldonado te vervangen. Na een jaar langs de zijlijn te hebben gestaan bij McLaren liet Magnussen zijn contract ontbinden en is hij momenteel beschikbaar.

Mogelijk gebruikt Renault deze tactiek ook bewust om PDVSA onder druk te zetten om alsnog snel over de brug te komen met het beloofde sponsorgeld. Door de dalende olieprijzen maakt het Venezolaanse staatsbedrijf echter moeilijke tijden door. Renault wil niet bevestigen dat de positie van Maldonado onder druk staat, maar sluit ook niet uit dat er nog veranderingen komen in het team voor de openingsrace in Australië op 20 maart. “Het zijn momenteel slechts speculaties”, zegt een woordvoerder tegen de BBC. “We hebben een verbintenis met Pastor Maldonado. Dat is de huidige situatie. Wat er gebeurt tot we in Australië aan het seizoen beginnen, is niet te zeggen, maar vooralsnog gaan we verder met Pastor en Jolyon.”