Jaarlijks reizen tienduizenden Nederlandse fans naar de Ardennen om de Grand Prix van België te bezoeken. Heel Spa kleurt dan een weekend lang oranje. Mocht er een Grand Prix in Nederland komen, dan kan dat wel eens veranderen. Maar daar zijn ze in België niet bang voor.

Nederland zal het immers eerst voor elkaar moeten krijgen om het Formule 1-circus überhaupt deze kant op te krijgen. Een hele klus. In de wandelgangen wordt veel gesproken en gelobbyd over een Formule 1-race op Zandvoort of Assen, maar zover is het nog lang niet. Zandvoort zou flink op de schop moeten en ook het TT-Circuit is in zijn huidige vorm ongeschikt.

In België maken ze zich dan ook nog geen zorgen, vertelt André Maes – promotor van de Grand Prix België – in gesprek met FORMULE 1. “Wij hebben een contract voor drie jaar en daarna zien we wel weer verder. Wij hebben geen veto om een race in Nederland tegen te houden, maar we hebben wel gevraagd of er plannen zijn. Dat is nog niet het geval.”

En als er al plannen zijn, dan zal het volgens Maes nog jaren duren voordat alles rond is. “Mocht er toch een project worden opgestart, hebben ze zeker drie jaar nodig om alles voor te bereiden”, schat Maes. “Zelfs in Frankrijk, waar het circuit al aan alle eisen voldeed om tests te kunnen organiseren, kostte het twee jaar om de infrastructuur op orde te krijgen. Er komt veel bij kijken: van draaiboeken en tribunes tot faciliteiten en ondersteunende diensten. Zo moesten elektriciteitskabels en waterleidingen worden doorgetrokken. Het vergt veel inspanning en investering.”

Vooral in Zandvoort is een hoop werk te verzetten, weet Maes. Een Grand Prix is daar echt niet zomaar te organiseren. “Tenzij iemand een zak met tientallen miljoenen euro’s op tafel legt, gaat dat niet meevallen. Wellicht is de koninklijke familie daartoe bereid. Maar in Zandvoort hebben ze al de Verstappen-racedagen waar enorm veel publiek op af komt. Daar hoeft het circuit niet voor te betalen en ze kunnen de inkomsten zelf houden. Dat is financieel veel aantrekkelijker dan een duur Formule 1-contract afsluiten.”

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 12, lees je een uitgebreid interview met Maes. Hij spreekt daarin onder meer over andere Grands Prix op de kalender, Stoffel Vandoorne en de Nederlandse fans op Spa: “We kijken altijd naar manieren om de Nederlandse fans tegemoet te komen.” FORMULE 1 nr. 12 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.