Craig Pollock wil met zijn eigen motorfabrikant PURE nog altijd graag zijn intrede doen in de Formule 1. Hij is echter verbolgen over het besluit van de FIA om het aanvankelijk goedgekeurde motorreglement voor 2013 met een jaar uit te stellen en in plaats van met viercilinders met zescilinders te gaan rijden.

Pollock – in een vorig bestaan manager van Jacques Villeneuve en teambaas en -eigenaar van BAR – laat in gesprek met Autosport blijken niet gecharmeerd te zijn van de gang van zaken aangaande het nieuwe motorreglement: “Toen de FIA de beslissing nam om de introductie van de viercilinders terug te draaien, voelde dat letterlijk als een trap tussen mijn benen”, zegt hij.

“Ik vind het echt merkwaardig dat zo’n soort besluit, dat unaniem door de World Motor Sport Council is aangenomen, teruggedraaid kan worden”, vervolgt hij. “Ik had echt niet verwacht dat het zou gebeuren, maar het feit is nu eenmaal dat dit de Formule 1-wereld is en het blijkbaar kan.”

Ondanks zijn onvrede met de beslissing en gang van zaken, legt de Schot zich er bij neer: “Het heeft geen zin om naar de rechter te stappen ofzo, dus we gaan nu gewoon aan de slag en kijken wat het beste is voor de toekomst.”

“Ons totale businessplan moet hierdoor worden aangepast”, laat de topman van PURE, wat staat voor Propulsion Universelle et Recuperation d’Energie, verder weten. “De kosten gaan hierdoor omhoog, want een zescilinder motor kost meer dan een viercilinder. We moeten dus naar al onze investeerders toe en zeggen dat de kosten gestegen zijn.”

De tegenslag zorgt er overigens niet voor dat het motorproject van PURE vertraging oploopt, zo benadrukt Pollock. “We waren al redelijk ver met de ontwikkeling van de viercilinder, maar zijn nu al overgestapt op het ontwikkelen van de zescilinder-motor. We hebben vakkundige mensen ingehuurd en liggen goed op schema.”

PURE heeft op het moment overigens nog geen klanten waaraan het vanaf 2014 motoren kan gaan leveren, maar die vindt het volgens Pollock volgend jaar ongetwijfeld: “Er is geen haast bij, want je hoeft voor 2013 eigenlijk geen overeenkomst te hebben. Als we aan het begin van dat jaar nog geen cliënten hebben, is er reden om bezorgd te worden, maar ik maak me er niet druk om. Ik weet zeker dat we teams warm kunnen maken voor ons project en ergens volgend jaar een deal kunnen aankondigen.”