Qatar hoopt met ingang van 2016 of 2017 een Grand Prix te krijgen. De race moet verreden gaan worden op een stratencircuit in de stad Lusail, in plaats van op het permanente Losail International Circuit.

Hoewel het Losail-circuit over een licentie beschikt om een Formule 1-race te mogen organiseren – en in het verleden herhaaldelijk als testlocatie is genoemd – geven de Qatari er volgens Autosport de voorkeur aan een stratenrace te houden in het op nog geen twintig kilometer afstand gelegen Lusail.

Lusail is een stad in aanbouw. De aanleg van de futuristische stad moet in 2020 compleet zijn, waarna Lusail in 2022 als speelstad voor het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar zal fungeren. Om Lusail alvast wat aanzien te geven, willen de Qatari er een Grand Prix houden.

Nasser Khalifa Al Attiyah, vice-president van de FIA en voorzitter van de autosportbond van Qatar, deelt aan Autosport mede dat de overheid hier op heeft aangedrongen en dat alles ondertussen ook al in gereedheid wordt gebracht om een race in Lusail te organiseren.

Volgens Al Attiyah kan Lusail op z’n vroegst in 2016 gastheer van een Grand Prix worden, al heeft hij toegegeven dat er een serieuze kans bestaat dat het er pas in 2017 van komt. Wat in ieder geval moet helpen is dat de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, de plannen steunt.

Bahrein
In het nabij gelegen Bahrein wacht Qatar echter een mogelijke dwarsligger. Volgens Autosport heeft Bahrein – als eerste organisator van een Grand Prix in het Midden-Oosten – van Bernie Ecclestone het recht gekregen een veto uit te spreken tegen andere Grote Prijzen in de regio.

Volgens de organisatie achter de Grand Prix van Bahrein is dat niet strikt het geval, maar is het wel zo dat Ecclestone door de warme banden met de organisatie en Bahrein gevoelig is voor de positie die de Bahreini hierin hebben, welke vooralsnog afwijzend is.

Sjeik Salman bin Isa Al Khalifa, ceo van het Bahrain International Circuit, vertelt namelijk aan Autosport dat hij denkt dat de Formule 1 ‘steeds populairder wordt in het Midden-Oosten, maar de regio nog niet klaar is voor nog een race’ in toevoeging op die in Bahrein en Abu Dhabi.

Foto: het al bestaande circuit van Losail in Qatar, dat vermoedelijk niet voor de Grand Prix gebruikt zal worden, als deze er komt.