Nico Rosberg blijft maar winnen. Ook in Rusland komt de Duitser als eerste over de streep en ook dit keer heeft hij van niemand wat te duchten. Max Verstappen valt in kansrijke positie uit.

De race is amper begonnen of hij wordt al geneutraliseerd achter de safety car. In de eerste paar bochten gaat het namelijk behoorlijk mis voor enkelen. Belangrijkste slachtoffer is Sebastian Vettel. De Duitser wordt in de eerste remzone getorpedeerd door Daniil Kvyat, uitgerekend de Rus met wie hij het twee weken geleden ook al aan de stok had. Hij lijkt verder te kunnen, maar in de daaropvolgende doordraaier naar links wordt hij opnieuw van achteren aangereden, wederom door Daniil Kvyat. De Ferrari komt dit keer met zijn neus in de muur tot stilstand.

Vettel verruilt zijn Ferrari niet geheel vrijwillig voor een scooter.

Vettel verruilt zijn Ferrari niet geheel vrijwillig voor een scooter.

Ook Nico Hülkenberg komt in zijn honderdste race niet verder dan de eerste ronde. Hij wordt uit de race gereden door de veel te laat remmende Haas-coureur Esteban Gutiérrez. Ook Rio Haryanto is bij het incident betrokken en kan na het bezoek aan de pits niet verder.

Opmars
De pech van de één, betekent het geluk van de ander. Zo rijdt Lewis Hamilton na de eerste ronde al op de vijfde plaats. De wereldkampioen, wiens team Mercedes er alles aan had gedaan de motor op te knappen zonder daarvoor een gridstraf opgelegd te krijgen, maakt daar bij de herstart direct de vierde plaats van door Felipe Massa te passeren. Valtteri Bottas verovert ondertussen de tweede plaats terug op Kimi Räikkönen die in de andere Ferrari wél een prima start had. De Fin moet enkele ronden later ook toezien hoe Hamilton aan hem voorbij komt. Dan stagneert de opmars van de Brit.

Na de pitstops komt Hamilton vlak achter Bottas terug op de baan. Op het iets versere rubber duurt het niet lang voordat hij de Williams-coureur passeert. De op de tiende plaats gestarte Hamilton rijdt dan op de tweede plaats. Het gat naar koploper Rosberg bedraagt ongeveer twaalf seconden.

Max Verstappen
Ook de Nederlander in dienst van Toro Rosso profiteert na een beroerde start van de puinhopen in de eerste bochten. Hij ligt na de eerste doorkomst op de zesde plaats. Daar houdt hij na de herstart eenvoudig stand. Als de meesten voor hem gestopt zijn, rijdt hij kortstondig op de tweede plaats. Als ook hij uiteindelijk de superzachte banden inwisselt voor de zachte banden, komt hij terug op de zevende plaats.

Het lijkt er lange tijd op dat Verstappen opnieuw makkelijk punten gaat scoren, maar een vierde puntenfinish op rij zit er niet in. In zesde positie geeft zijn auto er de brui aan. “Er is iets mis met de motor”, meldt hij via de boordradio aan het team, waarna hij uitstapt.

Fernando Alonso en Kevin Magnussen, beide coureurs die om punten verlegen zitten, schuiven door het uitvallen van Verstappen op naar respectievelijk de zesde en zevende plaats. Ook Grosjean meldt zich in de Haas F1-bolide weer in de top tien. De Fransman moet zijn spiegels echter goed in de gaten houden, want hij voert een rijtje van vijf coureurs aan die allemaal wel oor hebben naar een handvol punten.

Rosberg viert feest, alweer.

Rosberg viert feest, alweer.

Opnieuw problemen voor Hamilton?
Ondertussen verkleint Lewis Hamilton ronde na de ronde het gaat naar Nico Rosberg met enkele tienden van een seconde. De schrik slaat hem ongetwijfeld om het hart als Mercedes hem vertelt dat hij kampt met een waterdrukprobleem. Ronden later krijgt hij te horen dat het probleem niet verergert, maar de achterstand op Rosberg is dan alweer opgelopen tot dezelfde twaalf à dertien seconden als na de pitstops.

En dus rijdt Nico Rosberg opnieuw onbedreigd naar de zege, zijn vierde van het seizoen. Lewis Hamilton houdt op de tweede plaats de schade beperkt, maar met schadebeperking dicht hij niet de kloof met Rosberg in het kampioenschap. Kimi Räikkönen pakt het laatste plekje op het podium. Williams-coureurs Bottas en Massa volgen op de plaatsen vier en vijf. Fernando Alonso scoort zijn eerste punten op plaats zes, evenals Magnussen op de zevende plaats. Grosjean, Pérez en Jenson Button maken de top tien compleet.