Lewis Hamilton is de wereldkampioen Formule 1 van 2014. Door de Grand Prix van Abu Dhabi te winnen heeft de Brit zijn tweede titel gepakt. Rivaal Nico Rosberg finishte door pech slechts als veertiende.

De seizoensfinale, ook nog eens dubbele punten waard, had een spektakelstuk moeten zijn, maar was eigenlijk een beetje een anti-climax. Hoewel de voortekenen op een spannend één-tegen-één gevecht wezen – met achtervolger Rosberg op pole voor kampioenschapsleider Hamilton – deelde Hamilton gelijk bij de start een belangrijke mentale tik uit door de leiding af te pakken van Rosberg.

Rosberg kon daarna op een achterstand van zo’n twee á drie seconden volgen, maar meer ook niet. En net voordat de race halverwege was, waren Rosbergs kansen door een de kop opstekend ERS-defect in essentie vervolgens vervlogen.

Terwijl Rosberg door het euvel terugviel door het veld, kon hij niet anders doen dan maar met zijn gemankeerde Mercedes blijven rijden in de hoop dat Hamilton de pechduivel eveneens op zijn pad zou vinden. Uit voorzorg liet Mercedes Hamilton niet de hele race door volle bak rijden, maar zelfs terwijl hij deze veiligheidsmarge in acht nam, hield Hamilton de race onder controle.

Naarmate de ronden aftelden, werd duidelijk dat Rosberg nergens meer op hoefde te hopen: de Duitser werd links en rechts ingehaald door snellere deelnemers en viel terug tot buiten de top vijf, waardoor hij sowieso geen kampioen meer zou kunnen worden, en daarna zelfs tot buiten de punten.

Strijd om de zege
Hamilton had de zege dus niet werkelijk nodig, maar had vooraf al aangegeven in stijl te willen winnen en dat deed hij dus ook. In de laatste ronden wist hij de druk van Williams-coureur Felipe Massa nog relatief eenvoudig te weerstaan.

Door een lange tweede stint te doen op de hardere banden, na een ook al opvallend lange eerste stint op het zachtste rubber, kwam Massa met rasse schreden dichterbij door een eindsprint op de super softs, maar het was niet genoeg om Hamilton nog bij te halen.

Achter Massa kwam Valtteri Bottas in de andere Williams als derde aan. Bottas was ook van die plek aan de race begonnen, maar verloor veel plaatsen bij de start. Dezelfde strategie die Massa in staat had gesteld Hamilton te bedreigen, gaf Bottas de kans zich weer naar voren te knokken.

Constructeursklassement
Door met allebei haar coureurs op het podium te eindigen is Williams er tevens in geslaagd de derde plek in het WK veilig te stellen. Ferrari, de uiteindelijke nummer vier, kon namelijk geen vuist maken op het Yas Marina Circuit en zag haar coureurs slechts als negende en tiende over de streep komen. Fernando Alonso en Kimi Räikkönen eindigden ook achter McLaren-coureur Jenson Button, de Red Bulls en Force India’s.

Van dat groepje was Red Bull-coureur Daniel Ricciardo de best geklasseerde coureur op P4. Net als teamgenoot Sebastian Vettel begon Ricciardo vanuit de pits, na de diskwalificatie van zaterdag, maar Ricciardo’s opmars was meer doortastend dan die van Vettel, die als achtste finishte.

Tussen het Red Bull-duo in kwam Jenson Button – na een mooi gevecht met Alonso – als vijfde over de streep in wat voor de wereldkampioen van 2009 wellicht zijn laatste Grand Prix was. De plekken zes en zeven waren er voor Nico Hülkenberg – ondanks een tijdstraf van vijf tellen – en Sergio Pérez, die door een afwijkende strategie goed naar voren wisten te komen in de dubbele punten finale.

Hülkenberg en Pérez deden zo goede zaken voor Force India, al was het niet goed genoeg om de vijfde plek bij de constructeurs nog af te pakken van rivaal McLaren. Button verzekerde zijn team met zijn vijfde plek namelijk van diezelfde klassering in het WK.