Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen. De Brit kwam aan de leiding dankzij een botsing tussen de Ferrari’s en Max Verstappen in de eerste bocht. Daarna kwam hij op weg naar zijn 60ste zege geen moment in de problemen.

Hamilton startte de wedstrijd op het Marina Bay-circuit vanaf de vijfde positie. Bij de start, in de regen, kwam hij aan de rechterkant van het rechte stuk goed weg. Maar de Mercedes-coureur werd pas echt geholpen doordat het aan de linkerkant goed mis ging.

Max Verstappen, redelijk goed gestart, werd links ingehaald door Kimi Räikkönen, supergoed gestart. Rechts kneep de minder goed vertrokken polesitter Sebastian Vettel naar Verstappen toe. De Nederlander raakte klem in een Ferrari-sandwich en reed tegen het rechter achterwiel van Räikkönen aan. In de eerste bocht werd Verstappen vervolgens van de baan gebeukt door de stuurloze bolide van de Fin. Beide coureurs waren meteen klaar.

Het moment waarop Verstappen, Vettel en Räikkönen elkaar raken.

Vettel, de grote concurrent van Hamilton in de titelstrijd, kreeg ook een beuk bij het incident zijn teamgenoot en Verstappen. Vloeistof lekte weg uit de gehavende sidepod van zijn Ferrari. Op weg naar bocht drie spinde Vettel over de glibberige substantie en raakte hij de muur. Ook hij lag uit de race.

Hamilton laat zich niet verrassen
Hamilton erfde de leiding. Hij kreeg Verstappens Red Bull-collega Daniel Ricciardo achter hem aan. Nadat de safetycar voor de startcrash weer was vertrokken, kon Ricciardo het de Brit echter niet moeilijk maken.

Door nog twee safetycarfases zag Hamilton zijn voorsprong op Ricciardo tot tweemaal toe verdwijnen. Telkens reed hij weer bij de Australiër weg. Hamilton liet zich niet verrassen door de veranderende omstandigheden op de opdrogende baan. Aan de finish had hij bijna vijf seconden voorsprong. Valtteri Bottas werd derde.

Met zijn zege slaat Hamilton een enorme slag in de WK-stand. Doordat zijn grote concurrent Vettel niet scoorde, breidde de drievoudig kampioen zijn leiding uit tot 28 punten.

Beste finish
Achter Bottas haalden liefst drie coureurs de beste finish uit hun carrière. Carlos Sainz eindigde als vierde. Jolyon Palmer werd zesde, achter Sergio Pérez. Stoffel Vandoorne sleepte de zevende plek in de wacht.

De race in het hete Singapore was lang: door de drie safetycars en het natte weer in het begin, pasten de geplande 61 ronden niet binnen de tijdslimiet van twee uur. Hamilton legde 58 ronden af.

Naast Verstappen en de Ferrari’s haalden liefst vijf andere rijders de eindstreep niet. Fernando Alonso werd in de eerste bocht ook getorpedeerd door Raïkkönen en viel een paar ronden later uit door de schade die hij daarbij opliep. Daniil Kvyat en Marcus Ericsson gingen de vangrail in, en Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen werd in de steek gelaten door hun auto.