Kimi Räikkönen heeft zijn eerste Lotus-zege op zak na een waar spektakelstuk in Abu Dhabi. Räikkönen bleef als een van de weinigen foutloos, net als Fernando Alonso die tweede werd. Sebastian Vettel verschalkte Jenson Button in de slotfase en reed vanaf de pits dus naar het podium.

Een bijzondere prestatie van de regerend wereldkampioen, die de schade dus beperkt hield. Mede dankzij anderen, want Vettel reed geen foutloze wedstrijd. Zo beschadigde hij zijn neus nadat hij tegen Bruno Senna aanreed en schatte hij tijdens een neutralisatie de snelheid van Daniel Ricciardo, die op dat moment voor hem reed, verkeerd in. Hierdoor moest Vettel plotseling uitwijken en reed hij een piepschuimbord aan gort. Hij moest daarom vlak voor het einde van een neutralisatie naar binnen om zijn neus te verwisselen.

Crashes, inhaalacties en drama waren in overvloed aanwezig op het Yas Marina Circuit. Bij de start gooide het Force India-duo zijn eigen glazen in door elkaar te raken en Bruno Senna bij hun touché te betrekken. Het ongeluk tussen Nico Rosberg en Narain Karthikeyan luidde een knotsgekke Grand Prix van Abu Dhabi in. Rosberg reed achter de achterblijver op het moment dat de Indiër malheur kreeg aan HRT. Plotseling minderde Karthikeyan snel vaart waarop Rosberg keihard achterop de HRT klapte.

Tijdens de neutralisatie botsten Vettel en Ricciardo dus bijna met elkaar maar na de neutralisatie ging de chaos gewoon door. Maldonado had plotseling niet meer de snelheid, waarop Alonso hem in kon halen. Lewis Hamilton reed probleemloos aan de leiding totdat zijn McLaren plotseling stilviel. Het was de enige incidentloze uitvalbeurt van de wedstrijd.

De race werd na de uitvalbeurt van de leider van de wedstrijd nog een aantal keren op zijn kop gezet.. Maldonado en Webber raakten elkaar, Massa en Webber raakten elkaar. Elke keer met één spin tot gevolg. De eerste keer was dat Webber, die Maldonado niet de ruimte gunde. De tweede keer was het Massa die te snel zijn plaats terugwilde nadat Webber hem via een uitloopstrook inhaalde. Massa ging te enthousiast over een kerb en ging in de rondte.

Met nog meer dan vijftien ronden te gaan was de tweede neutralisatie een feit na een ongeluk waarbij Grosjean, Webber, Di Resta en Pérez betrokken waren. Laatstgenoemde kreeg de schuld van het ongeluk en werd bestraft met een pitstraf van tien seconden. De Sauber-coureur tikte Grosjean in de rondte nadat hij van buiten de baan de apex pakte.

Hoewel het daarna wel gedaan was met de ongelukken, bleef de race er eentje in de categorie van op het puntje van de stoel tot het vallen van de vlag. Na de laatste pitstopserie reed Vettel vierde achter Button en liep Alonso plotseling snel in op Räikkönen. Met nog enkele ronden te gaan haalde Vettel Button in.

De twee wereldkampioenen lieten, in tegenstelling tot de cowboys in het middenveld, zien dat dat best zonder kleerscheuren gedaan kan worden. In de laatste ronde leek Alonso nog in de DRS-zonde van Räikkönen te komen, maar dat lukte de Spanjaard uiteindelijk niet. De Fin won daarom de race met acht tienden voorsprong op de Spanjaard.

De twee wereldkampioenen reden een foutloze wedstrijd en eindigden daarom terecht op de bovenste twee plaatsen van het podium. Tijdens de Grand Prix liet Räikkönen zich niet door zijn acties van zich spreken, maar door wat hij zei. En dat is niet iets dat vaak bij Räikkönen het geval is.

De Lotus-coureur werd af en toe een beetje moe van de opmerkingen van zijn team en dat liet hij weten ook. “Laat me met rust, ik weet wat ik doe”, kreeg ongetwijfeld de lachers in menig huiskamer op de hand en tijdens de tweede neutralisatie volgde de tweede hilariteit.

Of Kimi goed op zijn remmen wilde letten? “Ja, ja, ja. Dat doe ik de hele tijd al, daar hoef je me niet de hele tijd aan te herinneren”, aldus de wereldkampioen van 2007, die zijn comeback in de F1 vandaag bekroonde met een magistrale zege in Abu Dhabi.

Het publiek in het oliestaatje werd vandaag gecompenseerd voor de optochten in de eerste drie Grands Prix in Yas Marina. De Grand Prix was in alle mogelijke manieren bijzonder en fantastisch. Net als de winnaar, die foutloos reed en vooral van zich liet spreken door zijn woorden. En in het geval van Räikkönen is dat ook enorm bijzonder. Deze middag was een reclame voor de sport.

Klik hier voor de volledige uitslag