De druk van Lewis Hamilton was er de gehele race. Toch kon Lewis Hamilton geen moment echt aandringen bij Nico Rosberg. De Duitser verkleint met de overwinning het verschil in het kampioenschap naar zeventien punten.

Bij het doven van de lichten verdedigt Lewis Hamilton een voorsprong van 24 punten in de titelstrijd. Nico Rosberg tracht op zijn beurt de leidende positie op de grid te verdedigen. Hij slaagt daar eenvoudig in. Verder naar achteren sluit iedereen probleemloos aan, waardoor de Grand Prix van Brazilië een rustige openingsfase kent. Nico Rosberg doet er in zijn pogingen Lewis Hamilton achter zich te houden goed aan een gat van meer dan een seconde naar zijn teamgenoot te trekken, zodat Lewis Hamilton niet het voordeel van zijn DRS-systeem heeft.

Na slechts vijf ronden zoeken de eerste coureurs de pits al op. De banden hebben het op het hete asfalt zwaar en dus worden er veel bandenwissels uitgevoerd. Williams geeft op die manier al snel de derde en vierde plaats uit handen. Hun voorbeeld wordt echter al snel gevolgd door de concurrentie. Nico Rosberg is van de het Mercedes-duo de eerste stopper. Hamilton volgt een ronde later. De verhoudingen blijven onveranderd met dat verschil dat Hamilton weer binnen een seconde van Rosberg rijdt. De Brit komt echter minder makkelijk voorbij aan tijdelijke koplopers als Daniil Kvyat en Nico Hülkenberg en verliest dat voordeel snel weer.

Felipe Massa en Valtteri Bottas volgen namens Williams op gepaste afstand. Massa zou het publiek graag iets geven om voor te juichen, maar helpt zichzelf niet door te hard door de pitstraat te rijden. Een stop-and-go penalty van vijf seconden dient hij bij zijn eerstvolgende stop in te lossen.

Terwijl Massa naar zijn idee ongetwijfeld veel te lang stilstaat in de pits, heeft Hamilton zich weer onder de achtervleugel van Rosberg weten te rijden. Tot een aanval komt het niet, aangezien Rosberg opnieuw als eerste van het tweetal de route naar de pitstraat kiest. Het is voor de Brit hét moment om het gaspedaal nog wat dieper in te trappen. Misschien net iets te diep. Op afgetrapte banden schuift hij kortstondig van de baan. Die fout haalt de angel even uit het teamduel, ook al wordt Hamilton over de radio verzekerd dat de race nog niet gereden is. Hij behoudt na zijn pitstop wel de tweede plaats. De race komt dan in wat rustiger vaarwater terecht. Her en der zijn wat korte gevechtjes, maar die komen vooral voort uit afwijkende strategieën van de wat kleinere teams.

Daniel Ricciardo weet na veertig van de 71 ronden de aandacht onbedoeld op zich gericht. Hij meldt een probleem met de remmen linksvoor en komt de pits binnen. Na een snelle inspectie van de auto wordt het duidelijk dat de Australiër de eerste uitvaller van de dag is.

Aan kop maakt Lewis Hamilton zijn intenties duidelijk door de derde stint volledig in het teken te stellen van het binnenhengelen van de Mercedes van zijn teamgenoot. Ronde na ronde komt hij dichterbij. Twee seconden bedraagt het verschil nog maar op het moment dat Rosberg voor de laatste keer nieuw rubber gaat halen. Dit keer volgt Hamilton wel een ronde later na een bliksemsnelle ronde. Het blijkt andermaal niet genoeg om Rosberg door pitstops te verschalken. Massa doet ondertussen een ‘Hamiltonnetje’ door zich in zijn Williams bij de crew van McLaren te melden. Die sturen hem graag een paar meter door naar de Williams-crew.

Vuurwerk tussen de twee Mercedes-kemphanen is vooralsnog uitgebleven, maar dat lijken de twee goed te maken in de laatste stint. Hamilton dringt aan, maar lijkt geen haast te hebben met een daadwerkelijke actie. Zo houdt hij de druk er vol op bij Rosberg. Fernando Alonso doet om de zesde plaats hetzelfde bij teammaat Kimi Räikkönen. Op oudere banden, een souvenir van diens tweestopstrategie, kan de Fin echter alleen maar lijdzaam toezien hoe de Spanjaard voorbij komt.

Bij Mercedes blijft een inhaalpoging van Lewis Hamilton uit. Hij rijdt de gehele laatste stint binnen een seconde van Rosberg in de rondte, maar lijkt misschien ook wel genoegen te nemen met de tweede plaats. Felipe Massa rijdt knap naar de derde plaats. Jenson Button beloont zichzelf na een sterke race met de vierde plaats, gevolgd door Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Räikkönen, Hülkenberg, Magnussen en Bottas verdelen de overige punten.