Nico Rosberg heeft eindelijk iets terug weten te doen tegen de dominantie van teamgenoot Lewis Hamilton. De Duitser rijdt overtuigend naar de overwinning. Max Verstappen grijpt na een moeizame race net naast de punten.

Op Spaanse bodem zijn het de Duitsers die het beste weg komen bij het doven van de lichten. Rosberg behoudt eenvoudig de leiding, terwijl Sebastian Vettel direct Lewis Hamilton terugverwijst naar de derde plaats. Dit tot ongenoegen van de kampioenschapsleider, die constateert dat het onmogelijk is dicht achter de Ferrari te rijden. Het stelt Nico Rosberg in staat om eenvoudig aan de horizon te verdwijnen.

Lewis Hamilton kiest dan als eerste de gang naar de pitstraat in een poging op vers rubber de marge te verkleinen en Vettel voorbij te gaan na diens pitstop. De Duitser volgt echter al een ronde later en blijft Hamilton eenvoudig voor, geholpen door een oponthoud met het linkerachterwiel bij de stop van de Mercedes-coureur.

De tweede stint van de race laat eigenlijk hetzelfde beeld zien, met dat verschil dat Rosberg het gat naar Vettel constant houdt op zo’n zeven tot acht seconden. Hamilton meldt zich wel in de spiegels van Vettel, maar is onmachtig daadwerkelijk een actie op te zetten. Opnieuw duikt Hamilton als eerste naar binnen. Op harde banden geeft hij even serieus gas, omdat hij weet dat hij nog een keer naar binnen moet. Dit in tegenstelling tot Rosberg en Vettel. Die zetten in op een tweestopstrategie.

Ondertussen is Fernando Alonso de ongelukkige eerste uitvaller. De thuisracer komt binnen, rijdt bijna de lollipopman omver en wijt dat over de boordradio aan een remprobleem. Het team sommeert hem de auto uit te zetten. Pastor Maldonado is de enige andere uitvaller.

Het plan van Lewis Hamilton en Mercedes werkt. De Brit heeft op de harde banden voldoende marge opgebouwd om veilig zijn laatste stop te maken. Daardoor stevent het Mercedes-duo af op een dubbelzege, met dit keer Rosberg op het hoogste treetje.

De spanning zit hem in de slotfase in de strijd om de vierde plaats. Valtteri Bottas gaf na de kwalificatie aan graag de Ferrari van Kimi Räikkönen te verslaan, maar het is de coole Fin die zich onder de achtervleugel van zijn landgenoot meldt. De Fin in Italiaanse dienst krijgt het echter niet voor elkaar zijn Ferrari voorbij de Williams te prikken. Massa, Ricciardo, Grosjean, Sainz en Kvyat maken de top tien compleet.

Verstappen
Max Verstappen weet zijn zesde startplaats beter te benutten dan in Maleisië. Destijds verloor hij drie plaatsen bij de start, vandaag wint hij er één. Hij gaat direct voorbij aan teamgenoot Carlos Sainz, maar houdt in de openingsronde geen stand tegen de Ferrari van Kimi Räikkönen. Enkele ronden later zeilt ook Felipe Massa in de Williams voorbij. Verrassend is het allemaal niet. Het zijn immers precies de twee rijders waarvan Verstappen wist dat het lastig zou worden ze achter zich te houden.

Dat ook de Lotussen en de Red Bulls snellere rondetijden noteren, had hij op voorhand waarschijnlijk niet voorzien. Zo moet hij machteloos toezien hoe ook Pastor Maldonado op het rechte stuk, geholpen door DRS, met een enorm snelheidsverschil voorbij komt gereden. De Nederlander houdt daarna tot zijn eerste pitstop stand op de achtste plaats.

Maar ook daarna gaat het moeizaam voor de Toro Rosso-coureur. Hij balanceert op het randje van de top tien en de meest geduchte tegenstander is zijn eigen teamgenoot. Daar verandert de tweede serie pitstops niks aan. Het is echter Carlos Sainz die het gaatje naar Verstappen weet te dichten en die profiteert van een fout van de Nederlander bij het aanremmen van de chicane. Op startfinish helpt het DRS-systeem van de Spanjaard hem voorbij Verstappen.