Zeven overwinningen op rij, ga er maar aanstaan. Sebastian Vettel flikt het in Abu Dhabi. Leuk voor hem, leuk voor zijn team, minder leuk voor de fans. Ook achter de Duitser is het weinig spannend.

Sebastian Vettel neemt direct bij de start de leiding over van Mark Webber en meteen daarna de benen. Webber verliest niet enkel een positie aan zijn teamgenoot, maar ook Nico Rosberg zet zijn Mercedes voorbij de Red Bull. Kimi Räikkönen komt vanaf de laatste plaats überhaupt niet voorbij aan de mensen voor hem. Zijn pechweekend komt al in de eerste bocht ten einde.

Giedo van der Garde heeft een belangrijk aandeel in het uitvallen van de man die nog dacht te strijden om de tweede plaats in het kampioenschap. De Nederlander stuurt in op het moment dat de Fin zijn neus aan de binnenkant laat zien, waarna contact onvermijdelijk is. Het wiel van de Lotus staat niet langer in het rechte spoor.

Een ander slachtoffer van de start is Jenson Button. De Brit rijdt in het middenveld zijn voorvleugel kapot en besluit in de openingsfase van de race een nieuw exemplaar te gaan halen in de pitstraat.

Daarna ontvouwt de race zich tot een inmiddels bekend scenario. Eén man rijdt eenzaam en alleen aan de leiding, terwijl daarachter de mensen zich het snot voor ogen rijden om dan maar best of the rest te zijn. Webber en Rosberg lijken de grootste kanshebbers op dit doekje voor het bloeden. Leuk voor Webber, belangrijker voor Mercedes. De strijd om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap ligt immers nog wagenwijd open. Lotus en Ferrari zijn de directe concurrenten in deze strijd.

Waar Rosberg de belangen van Mercedes in de voorste regionen behartigt, blijft Lewis Hamilton na zijn bezoek aan de pitlane veel te lang achter de Sauber van Esteban Gutiérrez hangen. Heel kostbaar is dit verlies van tijd niet. Het Ferrari-duo valt na een lang uitgestelde eerste pitstop terug tot achter de Brit, terwijl Romain Grosjean na het uitvallen van zijn teamgenoot in zijn eentje de eer voor Lotus hooghoudt.

Nico Hülkenberg, inmiddels vaste klant in de top tien, wordt in zijn race gehinderd door een drive through penalty. Zijn team stuurt hem na diens pitstop pal voor Sergio Pérez de baan op, een actie die door de wedstrijdleiding niet gewaardeerd wordt. Hülkenberg valt terug tot voor de beide Caterhams.

Fernando Alonso roept hetzelfde lot over zichzelf af op het moment dat hij wel heel gretig zijn positie verdedigt bij het uitrijden van de pitstraat. De Ferrari-coureur stuurt zijn bolide buiten de baanmarkeringen lang de Toro Rosso van Jean-Éric Vergne. De hoge heren besluiten echter het incident na afloop van de race te onderzoeken.

Giedo van der Garde lijkt meer en meer de rol van eerste rijder bij Caterham op zich te nemen. Hij deinst er niet voor terug het team aan te sporen Charles Pic opdracht te geven hem voorbij te laten. Met succes overigens. Daar houdt de opmars van Giedo dan ook meteen op. Hij is opnieuw de beste van het achteraan rijdende viertal en daarmee heeft hij zijn werk gedaan. Meer zit er met de auto van nu gewoon niet in.

Sebastian Vettel wint op dominante wijze de Grand Prix van Abu Dhabi, terwijl teamgenoot Mark Webber het succes voor Red Bull compleet maakt door zich de tweede plaats toe te eigenen. Nico Rosberg houdt in de slotfase Romain Grosjean van zich af en wordt derde. Alonso wordt vijfde, gevolgd door een sterke Paul di Resta, Lewis Hamilton, Felipe Massa, Sergio Pérez en Adrian Sutil.