Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Duitsland gewonnen. Rivaal Sebastian Vettel leek voor het eerst zijn thuisrace te gaan winnen, maar liet zich verrassen door een regenbuitje en crashte. De als veertiende gestarte Hamilton profiteerde.

Hamiltons Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas maakte op het thuiscircuit van het Duitse merk de één-twee compleet. Kimi Räikkönen finishte als derde. Dankzij zijn overwinning herovert Hamilton de leiding in het kampioenschap.

In de eerste helft van de race leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de van pole vertrokken Vettel. Teamgenoot Räikkönen ging nog even aan de leiding doordat hij vroeg een pitstop had gemaakt, maar daar maakte Ferrari met een teamorder vlug een einde aan.

De ommekeer kwam toen het ruim twintig ronden voor de finish begon te regenen. Lichte buien, die telkens afwisselend opdoken in verschillende bochten. De Mercedessen en Ferrari’s gingen niet de pits in voor regenbanden, dus Vettel hield de leiding. Hij had de situatie ogenschijnlijk onder controle – tot hij in de 52ste ronde van de baan schoot in het Motodrom en tegen de bandenstapels knalde. Woest van frustratie ramde Vettel op het stuur.

Hamilton begon de race vanuit het achterveld. Hij haalde snel auto na auto in. Zo belandde hij al na veertien ronden op de vijfde plek. De Brit was vertrokken op softs en reed op dat duurzame rubber veel langer door dan de andere coureurs in de top vijf. Vlak voor de regen begon dook hij pas naar binnen voor ultrasofts.

Door het gras
Toen de safety car de baan op ging voor de crash van Vettel, lag Hamilton al tweede, voor teamgenoot Bottas en achter Räikkönen. Die laatste besloot tijdens de neutralisatie nieuwe banden te halen. Hamilton wilde eerst ook de pits in, maar zag daar op het laatste moment vanaf: hij reed door het gras bij de pitsingang de baan weer op. Na de herstart hield hij de leiding, ondanks een aanval van Bottas.

Max Verstappen finishte op de vierde plek. Vlak na de eerste druppels uit de lucht vielen, haalde hij in de pits een set intermediates op. Die gok pakte verkeerd uit, want het was niet nat genoeg. Twee ronden later moest Verstappen weer terug naar binnen voor slicks. De Nederlander zakte door de extra bandenwissels terug naar P5, maar won weer een positie door het uitvallen van Vettel.

Verstappens Red Bull-collega Daniel Ricciardo haalde de eindstreep niet. Hij startte wegens een gridstraf als negentiende en wist nog wel wat plekken goed te maken, voor hij stilviel met een technisch probleem.

De vijfde plek in Duitsland was voor Nico Hülkenberg, die zijn beste resultaat van het seizoen behaalde. Hij finishte voor Romain Grosjean (zesde), Sergio Pérez (zevende) en Esteban Ocon (achtste). Marcus Ericsson haalde met P9 toch weer twee punten voor Sauber, terwijl stalgenoot Charles Leclerc een slechte beurt maakte in de regen. Brendon Hartley scoorde op de tiende plek zijn tweede punt van het jaar.